Iran Persian Gulf Tensions. Foto: Hasan Shirvani/Mizan News Agency via AP
Iran Persian Gulf Tensions. Foto: Hasan Shirvani/Mizan News Agency via AP

USA vil stanse løslatelsen av iransk tanker

USA forsøker ifølge medier å sette en stopper for den varslede løslatelsen av den iranske oljetankeren som ble tatt i forvaring av britiske myndigheter.

Publisert

USA forsøker å sette en stopper for den varslede løslatelsen av den iranske oljetankeren Grace 1, som ble tatt i forvaring av britiske myndigheter.

Myndighetene på Gibraltar bekrefter at det amerikanske justisdepartementet har prøvd å utsette en planlagt frigjøring av skipet torsdag. Saken skal behandles av Høyesterett i det britiske området klokka 16 lokal tid.

– USA har søkt om å holde Grace 1 i forvaring som følge av en rekke anklager som nå blir vurdert, opplyser myndighetene.

Den engelske avisen The Sun meldte onsdag kveld at det iranske skipet vil bli løslatt fra forvaring torsdag. Avisen refererte til kilder nær Gibraltars statsminister Fabian Picardo.

Den britiske marinen stanset den iranske tankeren 4. juli med påstander om at Iran brøt sanksjonene om å frakte olje til Syria. Skipet ble satt i forvaring i Gibraltar tross kraftige protester fra Iran. To uker senere tok iranske myndigheter arrest i det svenskeide, men britiskregistrerte skipet Stena Impero som en gjengjeldelsesaksjon mot arresten av Grace 1.

Etter seks uker i Gibraltars havn vil ikke Fabian Picardo fornye ordren om å holde tankskipet tilbake under rettshøringen torsdag og sier at han er trygg at skipet ikke lenger vil gå mot Syria med lasten.

– Det er ikke noen grunn til å holde Grace 1 tilbake et sekund lenger, dersom vi ikke lenger har grunner til å tro at det bryter sanksjonene mot regimet i Syria, sier en kilde nær Picardo til avisen onsdag kveld.

Saken har vært en vesentlig grunn til at det har vært en spent situasjon mellom Iran og Storbritannia, og en av årsakene til at britene har tatt initiativ overfor flere land til å etablere en militær kortesjeordning for sivile skip i Persiabukta og Hormuzstredet.

Britiske myndigheter vil ikke kommentere den siste utviklingen, og sier at det er opp til Gibraltar å avgjøre skipets skjebne.

(©NTB)