Foto: AP Photo/Juan Karita
Foto: AP Photo/Juan Karita

Irans utenriksminister til Norge

Det planlagte besøket i Oslo er siste del av en rundreise i Norden.

Publisert

Irans utenriksminister Javad Zarif kommer på besøk til Norge 22. august.

Det planlagte besøket i Oslo er siste del av en rundreise i Norden, skriver Utenriksdepartementet i en pressemelding. Zarif skal også besøke Finland og Sverige.

I Oslo skal den iranske ministeren møte statsminister Erna Solberg (H), utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) og næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H). Han skal også møte ledelsen for Stortingets utenriks- og forsvarskomité.

Zarifs Norden-reise skjer i en tid preget av økt spenning mellom Iran og USA etter at sistnevnte i fjor trakk seg fra den internasjonale atomavtalen og gjeninnførte sanksjoner mot Iran. Ett år senere trakk Iran seg fra deler av avtalen og har begynt å lagre mer uran enn avtalen åpnet for, samt å anrike det radioaktive grunnstoffet.

Et iransk tankskip ble tidligere i sommer tatt i arrest ved Gibraltar, beskyldt for å bryte EU-sanksjoner mot Syria, mens et svenskeid skip ble oppbrakt av den iranske Revolusjonsgarden i Persiabukta kort tid etterpå. I tillegg hevder USA at Iran har stått bak sabotasje mot flere skip i Omanbukta, noe Iran avviser. Også skip med tilknytning til Norge ble rammet, og Norge har bidratt i granskingen av sabotasjen.

(©NTB)