Foto: AP Photo/Ebrahim Noroozi
Foto: AP Photo/Ebrahim Noroozi

Iran øker urananrikingen

Iran bekrefter at landet bryter atomavtalen ytterligere ved å øke urananrikingen, og advarer Europa om at tiden renner ut for å redde avtalen.

Publisert

Iran har begynt å sprøyte urangass inn i sentrifugene, opplyste det iranske atomenergibyråets talsmann Behrouz Kamalvandi på en pressekonferanse lørdag, der han sto ved siden av avanserte sentrifuger.

– Europa bør vite at det ikke er mye tid igjen til å redde avtalen, sa han.

Avtalen ble fremforhandlet i 2015 av USA, Russland, Kina, Storbritannia, Frankrike, Tyskland og EU, og trådte i kraft året etter.

Iran har de siste månedene lagt press på Europa for å redde avtalen etter at president Donald Trump trakk USA fra avtalen og innførte økonomiske sanksjoner mot Iran.

– Så lenge den andre parten ikke oppfyller sine forpliktelser, bør de heller ikke forvente at Iran oppfyller sine forpliktelser, sa Kamalvandi, som la til at Iran fortsatt vil la FN-inspektører få tilgang til landets atomanlegg.

Han sa Iran har kapasitet til å overstige en anrikingsgrad på 20 prosent. Analytikere mener 20 prosent bare er et kort teknisk steg fra en anrikingsgrad på 90 prosent, som gjør det mulig å lage atomvåpen.

Lørdagens kunngjøring er en bekreftelse på at Iran for tredje gang bryter atomavtalen.

Iran brøt atomavtalen to ganger tidligere i sommer da landet overskred anrikingsbegrensningen som er nedfelt i atomavtalen, og da landet bekreftet at det har mer uran på lager enn det avtalen tillater.

Fungerende leder for det internasjonale energibyrået IAEA, Cornel Feruta, drar til Iran søndag.

(©NTB)