Foto: Hasan Shirvani/Mizan News Agency via AP
Foto: Hasan Shirvani/Mizan News Agency via AP

Avis: Gibraltar vil slippe iransk tanker torsdag

Gibraltar vil torsdag løslate den iranske oljetankeren Grace 1 som ble tatt i forvaring av britiske myndigheter i begynnelsen av juli, hevder The Sun.

Publisert Sist oppdatert

Den engelske avisen The Sun kommer med opplysningene om at det iranske skipet vil bli løslatt fra forvaring, skriver nyhetsbyrået Reuters. Avisen refererer til kilder nær Gibraltars statsminister Fabian Picardo.

Den britiske marinen stanset den iranske tankeren 4. juli med påstander om at Iran brøt sanksjonene om å frakte olje til Syria. Skipet ble satt i forvaring i Gibraltar tross kraftige protester fra Iran. To uker senere tok iranske myndigheter arrest i det svenskeide, men britiskregistrerte skipet Stena Impero som en gjengjeldelsesaksjon mot arresten av Grace 1.

Etter seks uker i Gibraltars havn vil ikke Fabian Picardo fornye ordren om å holde tankskipet tilbake under rettshøringen torsdag, og sier at han er trygg at skipet ikke lenger vil gå mot Syria med lasten.

– Det er ikke noen grunn til å holde Grace 1 tilbake et sekund lenger, dersom vi ikke lenger har grunner til å tro at det bryter sanksjonene mot regimet i Syria, sier en kilde nær Picardo til avisen onsdag kveld.

Saken har vært en vesentlig grunn til at det har vært en spent situasjon mellom Iran og Storbritannia, og en av årsakene til at britene har tatt initiativ overfor flere land til å etablere en militær kortesjeordning for sivile skip i Persiabukta og Hormuzstredet.

(©NTB)