Foto: AP Photo/Amr Nabil
Foto: AP Photo/Amr Nabil

Saudi-Arabia sier oljeangrep «utvilsomt ble sponset av Iran»

Saudi-Arabia hevder angrepet mot landets oljeanlegg kom nordfra, og at det ikke er noen tvil om at de ble gjennomført med støtte fra Iran.

Publisert Sist oppdatert

Den saudiarabiske obersten Turki al-Maliki utdyper ikke påstanden, men nord for oljeanleggene ligger Irak og Iran på den andre side av Persiabukta.

– Vi jobber for å finne det eksakte utskytingsstedet, sier Maliki, som er talsmann for forsvarsdepartementet.

Uttalelsene kom på en pressekonferanse i kongedømmets hovedstad Riyadh onsdag. Der viste militæret fram det de beskriver som en iransk kryssermissil og droner som ble brukt i angrepet sist helg.

USAs utenriksminister Mike Pompeo, som onsdag ankom Saudi-Arabia, var raskt ute med å anklage Iran for å stå bak. Lørdagens angrep rammet et oljefelt og verdens største oljeprosesseringsanlegg tilhørende det statlige oljeselskapet Aramco.

Iran har nektet for å ha noe å gjøre med angrepet, som rammet hjertet av Saudi-Arabias oljeindustri og rystet verdens energimarkeder.

Viste fram droner

Houthi-opprørerne som Saudi-Arabia kriger mot i nabolandet Jemen, har tatt på seg ansvaret for angrepet, som de hevder ble utført med hjelp av ti droner.

– Angrepet kan ikke ha kommet fra Jemen, sier Al-Maliki, som også er talsmann for koalisjonen som kriger i Jemen.

Han sier flere droner og kryssermissiler ble brukt i angrepet. Kryssermissilet som ble vist fram til journalistene, er ifølge saudiaraberne et angrepsvåpen som avfyres fra land. Missilet er tilsynelatende koblet til en jetmotor og ble ikke detonert i angrepet, opplyser tjenestemennene i Riyadh.

200 droneangrep

De jemenittiske Houthi-opprørerne har ifølge CNN utført mer enn 200 droneangrep inne i Saudi-Arabia, men ingen av dem har vært så effektive som helgens angrep.

Saudi-Arabia har i over fire år stått i spissen for en USA-støttet koalisjon som har drevet massiv krigføring i kampen mot houthiene i Jemen. FN beskriver situasjonen i Jemen som den verste humanitære krisen i verden.

(©NTB)