Foto: AP Photo/Patrick Semansky
Foto: AP Photo/Patrick Semansky

Pompeo: Irans sabotasje var et forsøk på å øke oljeprisen

— Dette var en innsats fra iranerne for å øke prisen på råolje over hele verden.

Publisert

USAs utenriksminister Mike Pompeo sier Iran forsøkte å få oljeprisen til å stige da de angivelig utførte sabotasje mot tankskip i Persiabukta tidligere i mai.

Pompeos uttalelse torsdag kommer dagen etter at USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver John Bolton sa at Iran «nesten sikkert» sto bak sabotasje mot fire tankskip utenfor De forente arabiske emirater 12. mai

– Ja, Bolton har rett. Dette var en innsats fra iranerne for å øke prisen på råolje over hele verden, sier Pompeo, som torsdag er i Berlin i Tyskland.

Iran har bestemt avvist påstanden til Bolton og kaller den absurd og meningsløs. En talsmann for iransk UD sa tidligere denne uken at USAs «onde hensikter» i regionen er viden kjent.

Anklagene fra Pompeo kommer samtidig som krisemøtene i Mekka, hvor Saudi-Arabia torsdag kveld har kalt inn medlemmene av Den arabiske ligaen og Golfstatenes samarbeidsråd (GCC) til møter om spenningen i regionen.

Ett av skipene det ble utført sabotasje mot var norske Andrea Victory. Norge deltar i granskningen av hendelsen, sammen med USA og andre land. To av skipene var saudiarabiske. Skipene ble rammet av miner som høyst sannsynligvis var iranske, ifølge Bolton.

(©NTB)