Inviterte til samarbeid mellom gass og fornybart - ble kontant avvist

Publisert

Bransjeorganisasjonen Norsk olje og gass inviterte denne uken til lunsjmøte om gass og fornybar energi.

Der hadde Karl Erik Schjøtt-Pedersen fått med seg energitoppene François-Régis Mouton fra Gas Naturally og Oliver Schäfer fra Solar Power Europe for å prate om hvordan gass og fornybar kraft kan og bør jobbe sammen for å oppnå mindre utslipp. På møtet hadde de også med seg Ingrid Lomelde, sjef for klima og energi i WWF, og fagansvarlig for fornybar i Zero, Einar Wilhelmsen.

Schjødt-Pedersen innledet med et varmt forsvar for norsk gass, og fremhevet hvor viktig den var for Europa.

- Hvis vi stopper eksporten av naturlig gass i morgen må europa erstatte 10 ganger så mye som Norges elektriske produksjon, sa Schjøtt-Pedersen.

Han manet til konstruktivt samarbeid.

- Vi må gjøre mange ting samtidig. Vi må bruke energi mer effektivt. Vi må betydelig øke fornbybar energi og vi må erstatte kull, sa Schjøtt-Pedersen.

- Den norske debatten er veldig polarisert. Det ender med enten eller. I europa er debatten litt mer pragmatisk, sa Schjøtt-Pedersen.

Han påpekte at kull var det store problemet, og at fornybare energikilder fortsatt må støttes opp av andre energikilder.

- Fornybarhet som sol og vind har utfordringer som må støttes av fleksible energikilder. Sammen kan naturlig gass og fornybart bli et effektivt team, sa Schjøtt-Pedersen.

François-Régis Mouton fra Gas Naturally fulgte opp. Han brukte sitt innlegg til å snakke om potensialet som lå i å flytte Europas kullkraftforbruk over til gass.

François-Régis Mouton fra Gas Naturally
François-Régis Mouton fra Gas Naturally

- Det er en stor svart elefant i rommet, og den er kull. Kull har økt sin markedsandel de siste årene, sa Mouton.

Han påpekte at 26 prosent av EU's strømproduksjon kom fra kull, men at den utgjorde hele 80 prosent av kraftverksutslippene.

- Tro det eller ei, men kull vokser fortsatt på verdensbasis, sa Mouton.

Hvis vi skal følge argumentasjonen til Gas Naturaly så er det best på kort sikt å fokusere på overgangen fra kull til gass i Eruopa. Det vil gi raske globale miljøgevinster.

- Gass er den mest fleksible backup-kraften. Gass kan levere kraft når som helst, sa Mouton.

Etter at de to lederene av pro-gassorganisasjonene hadde sagt sitt, var det tur for Oliver Schäfer, lederen av Solar Power Europe. Han åpnet hardt og kritiserte Mouton og Gas Naturally for å bruke tall og opplysninger somhan mente at de måtte vite at var feil.

- Diskusjonen er polarisert. Det er ikke bare i Norge, det er det over hele verden, sa Schäfer.

Oliver Schäfer fra Solar Power Europe
Oliver Schäfer fra Solar Power Europe

[caption id="attachment_25577" align="alignnone" width="600"] Oliver Schäfer fra Solar Power Europe[/caption]

Deretter roet han seg litt.

- Gass er ikke som kull. Det gjør oss til venner. Vi har i hvert fall en felles fiende: kull. Vi må bli kvitt kull. Kull kan ikke brukes hvis vi tar på alvor at vi må redde verden, sa Schäfer.

Han la til at han ikke viste om verden trenger gass i femten, femti eller femhundre år til, men at verden trenger det nå.

- Jeg vet ikke når vi kan fase ut gass, men jeg vet at det er fornuftig å bruke gass i dag, sa Schäfer.

Vi lever i en verden som trenger pragmatisme.

Vi sloss med hverandre. Det mener jeg vi bør slutte med. Fornybar energi må inngå partnerskap med gassbransjen.

Det falt ikke i god jord hos WWF. Ingrid Lomelde, sjef for klima og energi, ga klar beskjed om at de mente at omveien via gass er feil vei å gå.

Ingrid Lomelde, sjef for klima og energi i WWF.
Ingrid Lomelde, sjef for klima og energi i WWF.

[caption id="attachment_25580" align="alignnone" width="600"] Ingrid Lomelde, sjef for klima og energi i WWF.[/caption]

- Min jobb er å være pragmatisk, men også å være realistisk. Hvis vi skal kunne bli et samfunn som faktisk klarer klimamålene må vi nå 100% fornybar energi innen 2050, sa Lomelde.

Hun mente at gass som Gass som en bro i en overgang til fornybart ikke er en garantert løsning, og at gass ikke er en egentlig venn av fornybar energi.

- Kull betaler ikke for alle kostnadene de påfører. I en situasjon der kull er så billig konkurrerer ikke gass med kull. De konkurrerer med fornybar energi, sa Lomelde.

Fagsjef Einar Wilhelmsen i Zero var heller ikke begeistret for samarbeidsinvitasjonen.

Einar Wilhelmsen, fagsjef for fornybart i Zero.
Einar Wilhelmsen, fagsjef for fornybart i Zero.

[caption id="attachment_25581" align="alignnone" width="600"] Einar Wilhelmsen, fagsjef for fornybart i Zero.[/caption]

- Det er passende at vi heter Zero når vi er her i dag. Hvis vi skal nå målet om 1,5 grader må vi ha ”zero” utslipp fra energi, sa Wilhelmsen.

Han mente at det var lite å hente på gass, og at det uansett ikke ville bli mye brukt etterhvert som vi nærmer oss 100 prosent fornybar energi.

- Gass er et nedadgående marked, sa Wilhelmsen.

Etter innledningene ble det en paneldebatt mellom foredragsholderne, men det var ingen enighet å spore utover at alle var enige om at det var vanskelig å spå fremtiden og hvor raskt utviklingen ville gå.

Les også: