Investerer 1,4 milliarder for å hente ut 11 millioner ekstra fat

Publisert

Equinor forteller i en pressemelding at de sammen med sine partnere investerer 1,4 milliarder kroner i Vigdis Boosting Station for å øke produksjonen fra havbunnsfeltet Vigdis på Snorre-feltet med nær 11 millioner fat.

– Dette er et prosjekt for økt oljeutvinning som blant annet består av en flerfase pumpestasjon som vil øke produksjonen fra eksisterende brønner. Det gir nye oljefat til en svært konkurransedyktig pris, sier Torger Rød, direktør for prosjektutvikling i Equinor.

Pumpestasjonen kobles til rørledningen for å øke kapasiteten mellom Vigdis og Snorre A, og skal bidra til å hjelpe brønnstrømmen fra havbunnsfeltet opp til plattformen. Pumpestasjonen brukes i tillegg til å redusere brønnhodetrykket, noe som også øker produksjonen fra brønnene.

Når Vigdis Boosting Station starter opp i første kvartal 2021 er det ventet at utvinningsgraden fra Vigdis vil øke fra dagens 45 prosent til 54 prosent.

I tillegg til pumpestasjonen på havbunnen innebærer prosjektet mindre modifikasjoner på Snorre A, som tar imot olje fra Vigdis-feltet, og Snorre B, som skal forsyne den nye pumpestasjonen med kraft via en ny kontrollkabel.

Kontrakten med å levere pumpesystem inkludert bunnramme og trålbeskyttelse er tildelt OneSubsea og har en verdi på omlag 700 millioner kroner.

Arbeidet begynner i desember 2018 med prosjektering i Bergen mens sammenstilling vil skje ved bedriftens anlegg på Horsøy i Askøy Kommune. OneSubsea vil knytte til seg en rekke underleverandører. Blant annet skal Framo Flatøy fabrikkere pumpen, Luster Mekaniske Industri skal fabrikkere rør og flere kontrakter blir tildelt i tiden som kommer.

Totalt vil om lag 500 personer være involvert i å levere Vigdis boosting station.

– Senere blir det tildelt kontrakt for arbeidet som skal utføres på Snorre A og B-plattformene, mens marine operasjoner blir utført under Equinors rammekontrakter på området, sier Rød.

Da produksjonen fra Vigdis-feltet startet i 1997 ble det antatt at feltet skulle produsere 200 millioner fat. Så langt har feltet produsert dobbelt så mye. Nå er totalt utvinnbare ressurser fra Vigdis anslått til 455 millioner fat olje.

– Gjennom en videreutvikling i flere faser over flere år har Equinor stadig utviklet dette feltet. Jeg er stolt over at vi har klart å øke verdiskapningen fra Vigdis og vil takke både egne medarbeidere, partnere og leverandører som har bidratt sier Jez Averty, områdedirektør for drift sør i Equinor.