Bilde av Spetalen

Spetalen innkalt til avhør

Mistenkt rigg-underslag i Ukraina. Investor Øystein Stray Spetalen og ledelsen i hans selskap Ferncliff er innkalt til vitneavhør i forbindelse med salg av en rigg i Ukraina. Det er Ukrainas påtalemyndighet som gjennom en rettsanmodning har bedt norske myndigheter om hjelp til vitneavhøret, skriver Dagens Næringsliv. En taus Spetalen Påtalemyndigheten mener staten har tapt 3,2 milliarder … Continued

Mistenkt rigg-underslag i Ukraina.

Investor Øystein Stray Spetalen og ledelsen i hans selskap Ferncliff er innkalt til vitneavhør i forbindelse med salg av en rigg i Ukraina. Det er Ukrainas påtalemyndighet som gjennom en rettsanmodning har bedt norske myndigheter om hjelp til vitneavhøret, skriver Dagens Næringsliv.

En taus Spetalen

Påtalemyndigheten mener staten har tapt 3,2 milliarder kroner etter å ha kjøpt to rigger. Spetalens heleide investeringsselskap Ferncliff var selger av den ene riggen.

Investoren var ikke spesielt snakkesalig om hendelsen.  Jeg kommenterer ingenting, uansett hva du spør om, sier Spetalen. Konsernsjef og partner Martin Nes i Ferncliff ville hller ikke gi noen kommentar.

Etterforsker underslag

Etterforskningen dreier seg om underslag av statens eiendeler på nær 400 millioner dollar, om lag 3,2 milliarder kroner, knyttet til kjøpet av to rigger i 2011. Kjøper av de to oljeriggene var det statseide ukrainske oljeselskapet Naftogaz og dets datterselskap.

Riggene ble solgt til stråselskaper til en høy markedspris, og ble ytterligere dyrere på veien til de reelle ukrainske kjøperne. Mellomlegget, som skal være på flere milliarder kroner, har forsvunnet underveis.

Ønsker detaljer rundt handel

Påtalemyndigheten ønsker hjelp til å komme til bunns i saken. 20 spørsmål om salg av en rigg vil stå sentralt. Påtalemyndigheten i Ukraina vil vite detaljer rundt handelen, hvem som var reell kjøper av riggen, hvem i Ferncliff som var involvert i salget, samt andre relevante forhold som kan kaste lys over hvor pengene endte opp. Verken Ferncliff-ledelsen, styremedlemmene eller eieren er mistenkt på dette tidspunkt.