OPEC vil presse USA til å gi opp skiferolje

Publisert

Tror på bedre balanse i oljemarkedet i 2016.

Organisasjonen for oljeproduserende land (OPEC) tror på bedre balanse mellom tilbud og etterspørsel i året som kommer. Målet er blant annet å presse USA til å gi opp satsingen på skiferolje.

Bevarer Saudi-Arabias markedsandel

Hvis spådommen i OPECs januar-rapport viser seg å stemme, vil det være en seier for de OPEC-medlemmene som har ønsket å holde oljeproduksjonen oppe til tross for at prisen har falt til under 30 dollar fatet.

Målet har vært å bevare blant annet Saudi-Arabias markedsandel og få land som USA til å stanse utvinningen av skiferolje. Når oljeprisen blir for lav, vil ikke lenger utvinningen lønne seg.

  • Nytt lavpunkt for oljeprisen
  • Irriterte på USA

    Saudi-Arabia har vært mektig irritert på den amerikanske skiferoljesatsingen, som også har gjort USA mindre avhengig av olje fra Saudi-Arabia.

    Tidligere har OPEC-landene reagert på fall i oljeprisen ved å kutte produksjonen for å skape en bedre balanse mellom etterspørsel og tilbud.

    Nå ser altså strategien ut til å være å la oljepumpene gå slik at prisene presses så langt ned at konkurrentene utenfor OPEC tvinges til å legge deler av produksjonen på is.