Russland og Saudi-Arabia truer med å oversvømme oljemarkedet

Publisert

Ordkrig i etterkant av mislykket oljeprismøte.

Etter at OPEC mislyktes i å fryse oljeproduksjonen, er Saudi-Arabia og Russland i ordkrig om hvem som klarer å øke oljeproduksjonen mest.

Dersom landene gjør ordene om til handling, kan det potensielt føre til kraftig fall i oljeprisene.

Russland gjorde det onsdag klart at de er beredt til å øke oljeproduksjonen til historiske høyder. Beskjeden kommer som svar på at Saudi-Arabia i etterkant av de mislykkede møtene i oljekartellet OPEC har truet med å dumpe mer olje ut i markedet.

Kan øke produksjonen betydelig

Russland, som ikke er OPEC-medlem, var delaktige på sidelinjen under helgens forhandlinger i Doha. Målet var å gå sammen om å stanse overproduksjonen av olje, men etter at samtalene strandet, truet Saudi-Arabia med å gå motsatt vei og øke produksjonen med 2 millioner fat dagen til 12 millioner fat.

Med en slik økning vil Saudi-Arabia passere Russland og bli verdens største oljeprodusent.

– Saudiaraberne har muligheten til å øke produksjonen betydelig. Men det har vi også, sa Russlands energiminister Alexander Novak til journalister under en energikonferanse i Moskva onsdag.

Han sa at Russland «i teorien» kan øke produksjonen til 12 millioner eller til og med 13 millioner fat per dag, fra dagens rekordnivå på 11 millioner fat.

Reklame (saken fortsetter under)

https://vimeo.com/157152222

Frykter kollaps

Ordkrigen skaper bekymring i andre oljeproduserende land. Venezuelas oljeminister Eulogio Del Pino mener diskusjonen har kommet inn på feil spor og frykter at oljeprisen kan kollapse dersom overproduksjonen fortsetter.

– Vi bør starte diskusjonen på nytt. Lagerbeholdningen er allerede snart nådd 90 prosent av kapasiteten. Vi kan få et kraftig fall i oljeprisene i løpet av de neste ukene, sier han.

Del Pino, foreslår at ikke-medlemmene som var til stede i under sist OPEC-møte, får delta som observatører på neste møte i juni.

Venezuela er selv medlem i OPEC.