Nesten klar avtale om produksjonsfrys førte til prisøkning på Nordsjøolje

Publisert

Putin kan gi etter for OPEC-avtale.

Prisen på nordsjøolje steg tirsdag som følge av meldinger om at OPEC og Russland nærmer seg en avtale om produksjonsfrys.

Nordsjøoljen steg til 36,96 dollar fatet, en økning på 39 cent fra mandag.

Russland nær oljefrys

Årsaken til økningen er optimisme i markedet etter at det ble kjent at Russland er nær en avtale med OPEC om å fryse landets oljeproduksjon på dagens nivå.

I januar erklærte Saudi-Arabia, Qatar, Venezuela og Russland at de er villige til å fryse sin produksjon hvis andre store produsenter, gjør det samme. Den saudiarabiske oljeministeren Ali al-Naimi sa at dette kan være første skritt for å balansere markedet.

Usannsynlig med OPEC-kutt

Iran har så langt motsatt seg en avtale, men Russlands president Vladimir Putin sier nå at landet er nær ved å få en avtale med OPEC.

– Avtalen vil kunne fryse den russiske produksjonen til nivået i januar, sier Putin.

Det er derimot svært usannsynlig at OPEC kutter oljeproduksjonen på sitt neste møte i juni, ifølge kilder i oljekartellet.

– Kanskje et kutt kan være mulig mot slutten av året når det er klart at Iran faktisk produserer nivåene de snakker om. Men ikke i juni, sier en av kildene til Reuters.

Iran økte produksjonen i februar

Iran, som altså ikke vil være med på en avtale om å fryse produksjonen, økte sin oljeekspert med 30 prosent i februar, opplyste landets oljeminister Binjan Zangeneh onsdag.