Kritiserer oljefondets interesser i omstridte flyktningleirer

Publisert

Det norske oljefondet eier en betydelig del av selskapet som tjener store penger på å drifte Australias omstridte flyktningleirer i Nauru og Papua Ny-Guinea. Amnesty mener investeringen strider med fondets etiske retningslinjer.

Australia har internert flere tusen asylsøkere på øde øyer i Stillehavet, en praksis som er blitt kraftig kritisert, skriver VG. I en rapport som Amnesty International og Human Rights Watch har publisert, dokumenteres forferdelige forhold blant beboerne i leirene. Det norske oljefondet eier 1,7 prosent i spanske Ferrovial som driver leirene. Med aksjer for 2,5 milliarder er oljefondet en av de største eierne i selskapet.

– Vi mener at det som foregår i leirene, er svært grove menneskerettighetsbrudd. Så investeringen i Ferrovial er i strid med oljefondets egne etiske retningslinjer, sier politisk rådgiver Beate Ekeløve-Slydal i Amnesty Norge til VG.

Oljefondet solgte seg i fjor ut av det australske selskapet Broadspectrum som drev leirene. Da Ferrovial i vår kjøpte dette selskapet, sto imidlertid oljefondet igjen som eier, og dermed etisk ansvarlig, for driften av leirene.

– Vi forventer at selskaper respekterer menneskerettighetene og tar hensyn til menneskerettigheter i sin virksomhet, skriver Oljefondets kommunikasjonssjef Thomas Sevang i en epost til VG.