Rekordsvak etterspørsel i 2015

Published

OPEC skylder på USA.

Etterspørselen etter olje i 2015 blir den svakeste på tolv år, ifølge OPEC. Høyere amerikansk produksjon er blant årsakene, mener oljekartellet.

I sin desember-rapport legger Organisasjonen av oljeeksporterende land (OPEC) fram de smått dystre 2015-utsiktene for oljebransjen.

Bak utsiktene ligger en lavere global etterspørsel og en enorm økning i den amerikanske oljeproduksjonen. Samlet sett mener OPEC at etterspørselen neste år vil kreve 28,9 millioner oljefat per dag. Estimatet er 300.000 fat ned fra november-rapporten, skriver finansnyhetsbyrået Bloomberg.

Overproduksjon

I dag blir det produsert 1,15 millioner flere oljefat enn kartellets kollektive produksjonsmål på 30 millioner fat daglig.

Etterspørselen har vist seg å være lavere, noe som har ført til at oljeprisen har falt drastisk. Den anslåtte daglige etterspørselen i år vil trolig ende opp på 29,4 millioner fat per dag.

Skylder på USA

Utsiktene for 2015 tilsier den laveste oljeproduksjonen siden 2003, da skarve 27,05 millioner fat var det som var nødvendig for å dekke verdens behov.

Bakgrunnen for de dystre utsiktene får landene utenfor OPEC en stor del av skylden for. Oljeproduksjonen i USA har skutt i været de siste årene, og sammen med Canada og Brasil vil USAs produksjon skape et stort overskudd i markedet, mener flere analytikere.

Anslagene for alle fire kvartaler er redusert. Det gjenspeiler at man tror leveransene fra land utenfor OPEC blir større enn opprinnelig ventet, samtidig som antar at den globale etterspørselen vil gå ned, skriver OPEC i sin desember-rapport.

Utsiktene for tredje og fjerde kvartal er hakket bedre enn for første og andre kvartal.

Ras

I sin rapport i desember 2013 anslo OPEC at den daglige etterspørselen ville ligge på 29,6 millioner fat per dag. I løpet av første halvår ble anslagene skrudd opp, men et grufullt siste halvår har sendt anslagene ned igjen.

Etter en topp 19. juni med 115,06 dollar per fat, har oljeprisen falt jevnt.

Den 1. oktober var prisen nede i 94,16 dollar fatet, 1. desember i 72,54 dollar, og onsdag ligger den på drøye 65 dollar fatet.

Det blir spådd videre fall i prisen utover 2015.