Ville stanse arktisk olje

Published

30 Greenpeace-aktivister pågrepet i Rotterdam.

Nederlandsk politi pågrep torsdag rundt 30 Greenpeace-aktivister i Rotterdam som forsøkte å stanse den første leveringen av arktisk olje fra Russlands nye rigg i Barentshavet.

Miljøorganisasjonens skute Rainbow Warrior var bemannet med de samme aktivistene som ble pågrepet under en protestaksjon mot oljeriggen Prirazlomnaja i fjor høst.

Greenpeace er imot oljeboring i Arktis, og torsdag demonstrerte de dette ved å forsøke å hindre det russiske tankskipet Mikhail Uljanov i å legge til kai i Rotterdam i Nederland.

Foruten skuta brukte aktivistene blant annet gummibåter for å hindre den russiske tankbåten. Politiet skal ha gått til aksjon da aktivistene brøt en avtale de hadde inngått med havnemyndighetene om ikke fysisk å hindre skipet under protesten.

Bordet skuta

Blant de 30 miljøaktivistene som ble pågrepet, var kaptein Peter Willcox på Rainbow Warrior. Politiet bordet skuta torsdag morgen, og like etter klokken 9 kunne Mikhail Uljanov ankre opp i Rotterdam.

Rundt 80 aktivister deltok i aksjonen, ifølge Greenpeace. Et banner med budskapet «No Arctic Oil» ble hengt opp på det russiske tankskipet.

Det russiske skipet er svært stort, omkring 250 meter langt, og det innebærer en sikkerhetsrisiko når man forsøker å stanse det fra å ankre opp, sier polititalsmann Roland Ekkers, som beskriver aksjonen som fredelig.

«Tikkende miljøkatastrofe»

Greenpeace mener oljevirksomheten i Barentshavet er en tikkende miljøkatastrofe.

Arktisk olje utgjør en alvorlig ny form for avhengighet av Russlands statseide energigiganter. Det skjer på et tidspunkt hvor vi heller burde løsrive oss fra deres innflytelse, sier Greenpeace-sjef Kumi Naidoo i en uttalelse.

De 70.000 tonnene med olje i den russiske tankbåten er den første lasten som leveres fra oljeriggen Prirazlomnaja i Barentshavet.

Okkuperte oljerigg

I fjor høst aksjonerte aktivistene mot Gazprom-riggen, noe som fikk russiske myndigheter til å pågripe 30 internasjonale aktivister og aktivister. Aktivistene risikerte strenge fengselsstraffer for piratvirksomhet, men en etter en ble de løslatt mot kausjon.

Veteranen Willcox, som er kaptein på Rainbow Warrior, var blant aktivistene som tilbrakte flere uker i varetekt etter å ha deltatt i aksjonen i september.

©NTB