IS har tatt kontroll over oljefelt

Publisert

De ansatte evakueres.

Opprører fra den islamske staten (IS) har tatt kontroll over deler av oljefeltet Jazal i Syria, opplyser en syrisk eksilgruppe, skriver NTB.

IS har tatt kontroll over deler av Jazal-oljefeltet, men regimet hindrer dem fra å erobre resten, sier Rami Abdulrahman i Syrian Observatory for Human Rights (SOHR).

Ifølge den syriske eksilgruppa har IS-offensiven ført til stans i produksjonen på oljefeltet i den sentrale Homs-provinsen, og de ansatte blir nå evakuert.

IS skal også ha tatt kontroll over landsbyen Jazal tett ved oljefeltet av samme navn. Før borgerkrigen ble det pumpet opp rundt 2.500 fat olje om dagen fra Jazal-feltet, som har vært det siste store oljefeltet under regimets kontroll i Syria.

Myndighetene i Damaskus har imidlertid tilgang på oljen som pumpes opp i de kurdiskkontrollerte områdene nordøst i landet.

Raffinerer også oljen

I den nordøstlige Hasakeh-provinsen kontrollerer kurdiske styrker det store Rmeilan-feltet, der de nå også har begynt å raffinere oljen. Også i juni tok IS kontroll over Jazal-feltet, som senere ble gjenerobret av regjeringsstyrker.

Syria produserte før borgerkrigen på 380.000 fat olje om dagen, men produksjonen var ved årsskiftet nede i drøyt 9.000 fat om dagen. IS har tatt kontroll over mange av landets mest produktive oljefelt, de fleste av dem i Deir Ezzor-provinsen øst i landet.