Sevan Drilling siktet for kontrakts-korrupsjon i milliardklassen

Publisert

Oslo-kontoret ransaket, milliarder forsvunnet, manipulasjon av kontrakter og budrunder.

Norske Sevan Drilling er siktet for korrupsjon knyttet til kontrakter inngått med Petrobas i Brasil. Økokrim har gjennomført razzia i selskapets kontorer. 

En rekke brasilianske politikere og næringslivsledere er trukket inn i korrupsjonsskandalen i Petrobras, som er et statlig oljeselskap i Brasil.

Betalte millioner for å sikre seg kontrakter gjennom tre år

Sevan Drilling mistenkes for å ha utbetalt store beløp for å sikre kontrakter mellom 2012 og 2015. Fredag kveld ble riggselskapets lokaler ransaket av Økokrim, skriver selskapet i en børsmelding.

– Det stemmer at vi hadde en aksjon i går hvor vi ransaket Sevan Drillings kontorer i Oslo. Det ble også foretatt ransaking i andre byer i Norge for å få tak i opplysninger om de forhold som er beskrevet knyttet til agentbruk og kontrakter i Brasil, sier førstestatsadvokat Marianne Djupesland i Økokrim til Dagens Næringsliv.

Flere personer er avhørt i saken, og Økokrim har lagt beslag på datamateriale og regnskapsmateriale. Riggselskapet er siktet for brudd på straffelovens paragraf 276a og 276b.

 • Les også: Sevan Marine granskes for korrupsjon
 • Ville sikre seg riggkontrakter

  I børsmeldingen skriver Sevan at de samarbeider med myndighetene om å finne og gjøre tilgjengelig alle dokumenter som myndighetene mener er relevante.

  Sevan Drilling ble utskilt fra Sevan Marine ASA i 2011. Samtidig fikk Sevan Drilling kontroll over to rigger som hadde lange kontrakter med Petrobras.

  Ifølge Dagens Næringsliv er det disse kontraktene som Økokrim mistenker det er betalt store bestikkelser for å sikre. Kontraktene ble opprinnelig tildelt Sevan Marine mellom 2005 og 2008.

  Nekter kommentar

  Konsernsjef Scott McReaken i Sevan Drilling ønsker ikke å kommentere hvordan han ser på anklagene.

  – Først må vi få oversikt over sakens fakta, sier han til E24.

  John Fredriksen-kontrollerte Seadrill eier vel 50 prosent av aksjene i Sevan Drilling.

  Uregelmessige betalinger sannsynlig

  Etter at Sevan Marine ble trukket inn i korrupsjonsskandalen i juni, hyret selskapet inn advokatfirmaet Selmer for å gjennomføre en intern gransking av saken. I en rapport oversendt Økokrim slår selskapet fast at det er mer sannsynlig enn ikke at uregelmessige utbetalinger fant sted.

  – Det er indikasjoner på at det er foretatt handlinger og transaksjoner som både representerer en forsømmelse av og/eller står i strid med Selskapets interesser. Handlingene kan være å anse som økonomisk kriminalitet, heter det i en børsmelding som Sevan Marine sendte ut fredag.

  Mistenkt for manipulasjon av budrunder og kontraktskostnader

  En rekke brasilianske politikere og næringslivsledere er trukket inn i skandalen i det statlige oljeselskapet Petrobras. Sjefer i selskapet beskyldes for å ha samarbeidet med leverandører og handelspartnere om å rigge budgivninger og blåse opp kostnadene for kontrakter.

  Nylig kom også meldingen om at president Dilma Rousseffs rolle skal undersøkes i forbindelse med den pågående etterforskningen.

  Brasilianske etterforskere tror over 6 milliarder reais, om lag 15 milliarder norske kroner, har byttet eier som følge av korrupsjonen.