Norsk rapport viser at Tyrkia mottar IS-olje

Publisert

Tyrkia nekter for alt.

Olje fra IS-kontrollerte områder i Syria smugles til Tyrkia og selges der til svært lave priser, viser en hemmeligholdt rapport som konsulentselskapet Rystad Energy har utarbeidet på oppdrag for Utenriksdepartementet.

Selges til reduserte priser

Store mengder olje har blitt smuglet over grensen til Tyrkia fra IS-kontrollerte områder i Syria og Irak, heter det i rapporten som er fra juli i år. Klassekampen har fått tilgang til rapporten.

Olje som IS selger på det svarte markedet, blir sendt med tankbiler via smuglerruter over grensen. Oljen selges «til sterkt reduserte priser, fra 25 til 45 dollar fatet», heter det i rapporten.

– Mange av smuglerne og de korrupte grensevaktene som hjalp Saddam Hussein med å unngå internasjonale sanksjoner, hjelper nå IS med å eksportere olje, og importere kontanter, heter det videre i rapporten.

  • AGR viderefører kontrakt med britisk oljeselskap
  • Tyrkia benekter alle beskyldninger

    Den siste tiden har det dukket opp flere meldinger om oljesmugling fra Syria til Tyrkia. Russland hevder at Tyrkia mottar IS-kontrollert olje. Irak mener Tyrkia tillater smuglingen. Tyrkia benekter på sin side beskyldningene.

    FNs sikkerhetsråd skal torsdag diskutere et fransk forslag om å innføre sanksjoner mot land som tillater handel med IS.