Internasjonal konkurranse: Hvem blir Norges «energiambassadør»?

Publisert

Norge deltar sammen med mer enn 20 andre land og EU i initiativet Mission Innovation (MI) Champions Programme. Totalt utgjør medlemslandene mer enn 80 % av verdens energiforskning.

Medlemslandene samarbeider om tiltak for å fordoble sine offentlige FoU-investeringer innen ren energi. Dette skal skje i løpet av fem år. I tillegg oppmuntrer MI sine medlemmer til samarbeid og deling av informasjon og koordinering mellom næringsliv og investorer.

Hvert år møtes olje- og energiministre, samt ministre innen feltene kunnskap, teknologi og økonomi for å dele kunnskap på det årlige ministermøtet.

Birgit Hernes er spesialrådgiver i Norges Forskningsråd. Hun forteller til enerWE at samarbeidet på politisk nivå er en viktig driver for fornybarrevolusjonen.

Fra Norge er vi representert med Olje- og energiminister Terje Søviknes.

Ny prestisjetung prisutdeling

Mission Innovation har nå tatt initiativ til MI Champions Programme, en ny internasjonal prisutdeling.

Utmerkelsen vil hedre og støtte forskere og innovatører som utvikler nye måter å lage renere og billigere energi og som bidrar til å akselerere det grønne skiftet.

Norge langt fremme innen ren energi

Birgit Hernes forteller til enerWE at Norge ligger langt fremme når det gjelder innovasjon innenfor ren energi.

- Ja, først og fremst har vi jo vannkraften vår, sier hun til enerWE. I tillegg ligger vi langt fremme når det gjelder solceller, maritim industri og batterløsninger. Jeg håper derfor at vi får mange gode norske kandidater med til Mission Innovation Champions Programme.

Hun avslutter med å oppfordre både forskere og innovatører til å melde sitt kandidatur.

Klikk her for å lese mer om Mission Innovation Champions programme.