Owe Ingemann Waltherzøe har startet Industri- og næringspartiet (INP).
Owe Ingemann Waltherzøe har startet Industri- og næringspartiet (INP).

INP: - Regjeringens forslag om utsatt skatt er som å «pisse i buksa»

Partileder Owe Ingemann Waltherzøe i Industri- og næringspartiet er kritisk til regjeringens skattepakke for oljebransjen.

Publisert

Det nystartede partiet Industri- og næringspartiet (INP) er tydelig på at de ikke synes regjeringens skattepakke for oljeindustrien er god nok.

- Kan jeg si at regjeringens forslag om utsatt skatt er som å «pisse i buksa» uten å virke for vulgært, spør partiets grunnlegger og partileder Owe Ingemann Waltherzøe enerWEs journalist.

Han utdyper kritikken slik;

Det er oppsiktsvekkende at det ikke finnes mer vilje til å redde flere titalls tusen arbeidsplasser innen olje- og gassnæringen.

- Regjeringens forslag om utsatt skatt er ikke annet enn knefall for et stadig voksende antall «avviklingspartier» på Løvebakken. Det er oppsiktsvekkende at det ikke finnes mer vilje til å redde flere titalls tusen arbeidsplasser innen olje- og gassnæringen. Selskapene vil antagelig heller låne penger i det utenlandske finansmarkedet. Grunnen er svært enkel og burde være åpenlys for regjeringen, renten er mye høyere på utsatt skatt enn i et internasjonalt finansmarked, sier han.

- Ikke overrasket

Waltherzøe sier at INP ikke er overrasket over hvor nivået på skattepakken endte, men at de er svært skuffet.

Ved siden av at vi ønsker å redde arbeidsplasser, ønsker vi også å redde miljøet.

- Derfor oppfordrer vi nå regjeringen, Stortinget og oljeselskapene om å gå sammen i en dugnad om plugging av 3000 ventende eller forlatte brønner på norsk sokkel. Gi de oljeselskapene som i løpet av to år legger frem forpliktende planer med oppstartsdato innen samme periode, 100 prosent avskrivninger for jobben. De vil få 78 prosent avskrivning før eller senere, men her gir vi dem et ekstra insitament for å glatte over den krisen vi nå er inne i, mener han.

Motivasjonen for å plugge disse brønnene er også miljømessige hensyn.

- Ved siden av at vi ønsker å redde arbeidsplasser, ønsker vi også å redde miljøet. Så mange brønner er en miljøtrussel dersom de skal fortsette å ikke være plugget skikkelig slik de er forpliktet til, avslutter han.