Inngår avtale verdt 40 milliarder

Publisert

Det franske oljeselskapet Total har inngått en kontrakt til en verdi av 40 milliarder kroner med Iran.

– For Total er dette en historisk dag – dagen da vi kommer tilbake til Iran, sa selskapets toppsjef Patrick Pouyanne i Teheran mandag.

Avtalen er den første i sitt slag siden den internasjonale avtalen om Irans atomprogram bedret forholdet mellom Iran og Vesten.

Total skal utvikle et gassfelt utenfor kysten av Iran og avtalen er den største et vestlig selskap har inngått med landet siden sanksjonene ble lettet.

- Den internasjonale avtalen for utvikling av fase elleve på South Pars-feltet, vil bli undertegnet mandag med oljeministeren, ledere fra Total, det kinesiske selskapet CNPCI og det iranske selskapet Petropars til stede, opplyser oljedepartementet i landet.

Sammen med den kinesiske oljegiganten CNPC og iranske Petropars skal Total bidra til gassutvinningen fra offshore-feltet South Pars. Det franske selskapet skal til å begynne med investere en sum tilsvarende 8 milliarder kroner.

Tidligere har Statoil investert i gassfeltet South Pars, men det norske selskapet la ned sitt siste kontor i Iran i 2013.

(©NTB)