- Ingen bør lenger stille spørsmålet om du tror på menneskeskapte klimaendringer. Det er et vitenskapelig faktum. Vi trenger umiddelbar handling.

Publisert

Torsdag denne uken arrangerte Equinor sitt høstseminar, og i år ble det nesten utelukkende snakket om klima- og klimatiltak.

Før konferansen startet ble det sendt ut en pressemelding og arrangert en pressekonferanse der Equinor-sjef Eldar Sætre sammen med statsminister Erna Solberg og generalsekretær Patricia Espinosa fra FNs klimapanel snakket om at Equinor nå skal investere i bevaring av regnskog, samt at de vil betale for klimagassutslipp også der det ikke er lover som krever det.

- Det er det rette å gjøre, også fra det kommersielle perspektivet, sier Sætre.

På sitt foredrag litt senere på konferansen forteller Equinor-sjefen om da Paris-avtalen ble inngått, og at Equinor har stilt seg bak den fra dag én.

- Jeg var der. Vi støttet avtalen, sier Sætre.

Han forteller om en rekke møter med investorer og klimaaktivister, og det er tydelig at Equinor-sjefen har lyttet når han har snakket med representanter fra miljøbevegelsen.

- Vi er ikke i nærheten av der vi bør være. Klimaet endres raskere enn vi endrer oss, sier Sætre.

Samtidig uttrykker han en viss skuffelse over enkelte politikere.

- Signalene fra våre politiske ledere varierer mer nå enn da avtalen ble inngått, sier Sætre.

Her konkretiserer han ikke, men det er en kjent sak at USA's nye president ikke har samme syn på Paris-avtalen som sin forgjenger.

Samtidig skjer det flere positive ting også, og Sætre trekker frem Oil and gas Climate Panel som Equinor har vært med på å dra i gang. Selskapene som er med her representerer omlag 30 prosent av verdens globale olje- og gassproduksjon.

Selv om Sætre jevnlig møter miljøbevegelsen, som for eksempel på Zerokonferansen for noen uker siden, så er ikke han og miljøorganisasjonene enige om alt.

For selv om Equinor nå er et helhetlig energiselskap, er de ikke klare for å kutte oljeproduksjonen bare for å tilfredsstille miljøaktivistene. Det er en mer pragmatisk tilnærming som preger sjefen og resten av konsernet.

- Vi må ha mer av det beste, og vi må bli kvitt det verste.  Vi trenger mye mer energi med ingen eller lave utslipp, sier Sætre.

Her er det kull som er den store fienden.

- Vi må bli kvitt det verste først, og vi må starte i riktig ende. Kull har de soleklart største utslippene, og det siste tiåret har verden brent mer kull enn i noen annen del av historien, sier Sætre.

Samtidig uttrykker han forståelse for at den politiske ledelsen i land som er avhengig av kull har måtte ty til det for å gi befolkningen sin nok energi. Så blir det opp til andre å tilby mer klimavennlige alternativer til en konkurransedyktig pris.

- Det mest effektive er å la forurenserne betale for utslippene sine, sier Sætre.

Det vil ramme gassproduksjonen, men ikke så hardt som kullkraft. For der kullkraftverk har store utslipp pr. MW med strøm som genereres slipper gassen ut under halvparten. Det gjør at gass kan være et bedre alternativ som reserveløsning for fornybare energikilder.

- Fornybare energikilder som vindkraft og solenergi er allerede konkurransedyktige med kull, men fornybart alene er ikke nok. Vi trenger også gass, sier Sætre.

Her er han ikke på bølgelengde med de norske miljøorganisasjonene. De er stort sett unisont enige om at det er en unødvendig omvei å gå via gass istedenfor å gå direkte på full elektrifisering med strøm fra fornybare energikilder. Samtidig er det en kjennsgjerning at solen ikke skinner om natten, og at det ikke blåser hele tiden. Det betyr at en eller annen reserveløsning må på plass.

- Vi må ikke la det perfekte bli det godes fiende, sier Sætre.

Han trekker frem to europeiske land som har satset mye på fornybar energi, Storbritannia og Tyskland.

- En har lykkes, og en har ikke lykkes. Forskjellen er gass, sier Sætre.

Han viser til at både Tyskland og Storbritannia har satset mye på vindkraft, men at Storbritannia også bruker mye gass. Det har sikret forsyningene når det ikke blåser nok. Til sammenligning har Tyskland måtte ta i bruk mye kull for å dekke opp når vinden ikke har kunne bidra med nok strøm.

Equinor er også veldig opptatt av å fremheve at den norske olje- og gassutvinningen er mer klimavennlig enn de fleste andre innen dette feltet.

- Alle oljefat er ikke skapt like. Vi trenger mer av de beste, og vi må unngå de dårligste. Bedre oljeutvinning betyr noe, sier Sætre.

På kort sikt kan det fremstå som dyre og kortsiktige tiltak å elektrifisere sokkelen med flytende vindkraft eller strøm fra land, men på sikt kan det sikre bedre inntjening og bedre konkurransekraft hvis Equinor får det som de vil.

- Vi betaler allerede for mesteparten av utslippene våre, og vi har i lang tid argumentert for globale karbonpriser, sier Sætre.

Det har lenge vært kjent at Equinor og brorparten av oljebransjen stiller seg bak Paris-avtalen og FNs klimamål, men det er fortsatt mange som høyrøstet protesterer. Equinor-sjefen mener det er en diskusjon som er over, og at fokuset nå bør være på handling.

- Ingen bør lenger stille spørsmålet om du tror på menneskeskapte klimaendringer. Det er et vitenskapelig faktum. Vi trenger umiddelbar handling, sier Sætre.

Les også: