— Ingen andre land enn Norge har tapt større markedsandeler når det gjelder eksport

Men det har liten oppmerksomhet i den offentlige debatten.

— Ingen andre land enn Norge har tapt større markedsandeler når det gjelder eksport, forteller Ivar Slengesol i Eksportkreditt på Arendalsuka. Det har lite oppmerksomhet i den offentlige debatten, og de skyldes de store inntektene fra olje- og gass.

Torger Reve er professor i strategi og industriell konkurranseevne ved Handelshøyskolen BI. Han forteller at olje- og gass nå har en nedgang.

— Det er bekymringsfullt at vi ligger nederst på statistikken når det gjelder eksport, forteller Reve. Så er det viktig å huske at Europa heller ikke er i vekst. Kineserne ser på Europa som et museum. Det er morsomt å besøke, men det skjer jo ikke noe der.

PaneldebattS (Foto: Chul Christian Aamodt, enerWE)
PaneldebattS (Foto: Chul Christian Aamodt, enerWE)

Jan Christian Vestre er CEO i den norske utemøbelprodusenten Vestre AS. Han mener at ikke alt er mørkt.

— Vi vokser på eksport, forteller han. Men utfordringen med norske bedrifter er at de ikke er modige nok. Vi må satse når mulighetene byr seg. Vi må tørre å gå ut og gripe de mulighetene som byr seg.

Han mener at norske bedrifter ikke tør å fortelle hvor dyktige vi er, når vi er ute i verden.

— Vi kan ikke klage på rammebetingelsene når det gjelder det å være eksportbedrift fra Norge. Men hvis vi ikke snart får opp øynene, så vil vi få alvorlige problemer med å finansiere velferdsstaten i fremtiden.

Jan Christian Vestre etterlyser virkemidler for små og mellomstore bedrifter som ønsker seg ut i verden.

— Det er jo så mye penger i Innovasjon Norge at vi burde få til noe her, sier Vestre. Vi bør ha et nasjonalt mål om å doble norsk fastlandseksport de neste ti årene. Nå krangler vi om bompenger og eiendomsskatt. Vi burde heller diskutere hvordan vi best mulig kan bidra til økt eksport. Det burde vært en nasjonal dugnad.