22 millioner ekstra oljefat utvinnes med denne teknologien

Publisert

Statoil begynte havbunnsprosjektet på Gullfaks-feltet tidligere enn planlagt.

Statoil med partnerne OMV og Petoro har startet verdens første våtgasskompresjon på havbunnen på Gullfaks-feltet i Nordsjøen, skriver Statoil i en melding. 

Teknologien, som Statoil selv betegner som unik, skal øke utvinningen på Gullfaks Sør Brent-reservoaret med 22 millioner fat oljeekvivalenter, og forlenger platåproduksjonen med om lag to år.

– Havbunnsbasert prosessering og gasskompresjon representerer neste generasjons olje- og gassutvinning. Med dette har vi tatt et stort steg framover, sier Margareth Øvrum, konserndirektør for teknologi, prosjekter og boring i Statoil, i meldingen.

 • Les også: - CO2 kan ikke være hovedårsak til klimaendringene
 • Verdens første

  Statoil er første selskap som tar i bruk gasskompresjon på havbunnen. I midten av september startet Statoil også Åsgard havbunnsgasskompresjon.

  – Vi er veldig stolte over å ha gjennomført et så krevende nybrottsprosjekt med oppstart før opprinnelig plan, forteller Øvrum.

  De to prosjektene er verdens første av sine slag, og representerer to ulike teknologier for å opprettholde produksjonen når trykket i reservoaret synker etter en viss tid. Kompresjon på havbunnen gir større effekt enn en konvensjonell kompressor på plattformdekket. I tillegg er det en fordel at plattformen unngår økt vekt og den ekstra plassen en kompressormodul krever på dekket.

  Ser etter flere kandidater

  Det er også mulig å knytte andre havbunnsbrønner opp mot våtgasskompressoren via eksisterende rørledninger. Stasjonen er allerede klargjort for nye tilkoblinger.

  – Vi ser store muligheter for våtgasskompresjon på norsk sokkel. Det er et effektivt system og et konsept som kan brukes for økt utvinning på små og mellomstore felt. Vi jobber for å identifisere flere kandidater som kan egne seg, sier Kjetil Hove, områdedirektør for Drift Vest.

  • Les også: Etterlyser grønt i "det grønne skiftet"
  • Kostnadseffektivt å standardisere

   Fordelen med en våtgasskompressor er at den ikke krever at gass og væske skilles før kompresjonen. Dette forenkler systemet vesentlig. Det gir mindre moduler og en enklere konstruksjon på havbunnen.

   – Gullfaks våtgasskompressor er en unik kompakt løsning som er kostnadseffektiv. Konseptet kan standardiseres ved å ta i bruk velkjente teknologikomponenter, sier Øvrum.