Svak industrivekst er en selvfølge

Publisert

Professor Ola Grytten mener NIMAs svake tall er forventet.

Svekket vekst i norsk industri favner nå enda bredere, det viser tall fra Norsk Forbund for Innkjøp og Logistikk (NIMA).

- Bemerkelsesverdig utvikling, mener styremedlem i NIMA, Svein-Egil Hoberg.

- Ikke overraskende i det hele tatt, svarer økonomiprofessor ved NHH, Ola Grytten.

Svekket industrivekst

Norsk PMI er Norges Innkjøpssjefindeks, en indikator på tilstanden i norsk industri. Indeksen offentliggjøres i et samarbeid mellom NIMA og Danske Bank.

Med unntak av lagerindeksen, peker alle nøkkeltall i negativ retning og holder seg under 50. Dermed sprer industri-nedgangen seg videre inn i tredje kvartal.

 • Bakgrunn: Dystre utsikter for norsk industri
 • Svein-Egil Hoberg i NIMA mener tallene er interessante, og uttrykker at kontrasten mellom Norges svekkede vekst og lignende lands økende vekst er bemerkelsesverdig.

  Norske innkjøpere uttrykker at industrien opplever en nedtur på alle fronter. Det er interessant at norsk industri sliter med nedgang mens PMI-rapporter fra land som Sverige, England, Tyskland, Italia og USA viser vekst. Dette er vanligvis land vi i Norge sammenligner oss med.

  Sysselsettingsindeksen steg fra 41,5 i juni til 42,6 i juli. Fallet i industrisysselsettingen, som har vedvart siden i fjor høst, ser dermed ut til å fortsette.

  Helt forventet, mener Grytten

  Økonomiprofessor ved NHH, Ola Grytten, mener det ikke fins noe oppsiktsvekkende ved de ferske tallene fra NIMA. Han sier til enerWE at nedgangen i Norge sammenlignet med veksten i andre land er forventet, av åpenlyse årsaker.

  For meg er denne utviklingen ikke oppsiktsvekkende slik det fremstilles av NIMA, den er egentlig ganske åpenlys. Det er ikke noe rart at norsk industri opplever bred nedgang nå, spesielt siden vi i Norge er så oljevavhengige.

  Grytten mener det er en selvfølge at oljekrisen utløser nedgang på flere plan i norsk industri, samtidig som det registreres vekst i andre land.

  Å si at vi normalt sammenligner oss med Sverige, England, Tyskland og lignende land er kun riktig om man ser bort fra oljen. Nå er oljeprisen på et svært lavt nivå, og vi vet at lave oljepriser er gode nyheter for industrien i land som Sverige og Tyskland. Markedene i disse landene forsterkes positivt ved at oljeprisen går ned, mens i Norge opplever motsatt utvikling som følge av færre oppdrag når oljeprisen går ned.

  Når han opplyses om Gryttens tilsvar, uttrykker Svein-Egil Hoberg seg delvis enig, og sier til enerWE at Grytten kan ha et poeng.

  PMI-indeksen er en generell industri-indikator, men jeg ser ikke bort ifra at det kan være en påvirkning fra oljekrisen.