Foto: Anders Lie Brenna, enerWE
Foto: Anders Lie Brenna, enerWE

Skal forske på hvordan strømkundene responderer på prissvingninger

Timeprisen for å bruke strøm antas å variere mer i årene fremover.

Publisert Sist oppdatert

Gjennom forskningsprosjektet iFleks skal Statnett finne ut om variasjoner i strømprisen påvirker hvor mye strøm norske husholdninger og næringsbygg bruker gjennom døgnet. Det forteller Statnett i en pressemelding.

Resultatene skal brukes til å forbedre forbruksprognoser, beslutningsunderlag for nettinvesteringer og fremtidig markedsdesign.

- Uten god kunnskap om hvordan forbrukerne reagerer på variasjon i strømprisen, vil forbruksprognosene våre kunne vise for stort behov for overføringskapasitet, noe som igjen vil kunne føre til overinvesteringer i nettet, sier prosjektleder for iFleks, Matthias Hofmann i Statnett.

Bakgrunn for prosjektet er en forventning om at forbrukerne kommer til å være mer prisfølsomme i fremtiden. Dette henger sammen med at timeprisen for å bruke strøm antas å variere mer. Teknologiske innovasjoner og smart styring vil også gjøre det enklere å tilpasse strømforbruket til variable priser ved å automatisere avgjørelsene.

Animert_strompris_uke45.gif

Forskningsprosjektet skal gjennomføre et priseksperiment vinteren 2019/2020 med et utvalg av husholdninger og kontorbygg i storbyene. Forskningsprosjektet skal måle hvordan de faktisk responderer på ulike prissignaler.

Strømleverandørene Energi Salg Norge og Entelios deltar med næringskunder, mens Futurehome og Smartly deltar med privatkunder.

Prosjektet får også bistand fra Ipsos til å verve husholdninger til priseksperimentet og til å gjennomføre spørreundersøkelser.

Her kan du lese mer om iFleks-prosjektet.