OSLO  20160119.Eksos fra biler i vinterkulden i Oslo tirsdag morgen.  Foto: Berit Roald / NTB scanpix
OSLO 20160119.Eksos fra biler i vinterkulden i Oslo tirsdag morgen. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

IEA ber verden skynde seg med å bli kvitt fossilt brensel

Publisert

Verden må gå bort fra fossilt brensel som energikilde så raskt som mulig for å forhindre økning i globale temperaturer, ifølge Det internasjonale energibyrået.

Det internasjonale energibyrået (IEA) og Det internasjonale byrået for fornybar energi (Irena) gikk mandag ut med hver sin rapport angående global oppvarming og energi. Begge inneholdt sterke oppfordringer om at omleggingen til lavutslippsteknologi må gå raskere.

Rapportene er utarbeidet i forbindelse med energimøtet i Berlin, der representanter fra nesten 100 land er ventet å delta.

De to byråene ble bedt om å skissere hvordan man kan nå togradersmålet for global oppvarming.

– Det ville krevd en økning av alle lavutslippsteknologier i alle land som er uten sidestykke, var IEAs svar.

Det vil også kreve en rask utfasing av fossilt brensel, høy økning av CO2-priser, store endringer på energimarkedet og strenge lover knyttet til energibruk, ifølge byrået.

– Det er viktig å gå i gang med arbeidet raskt. Venter man, blir det bare dyrere å omstille seg i fremtiden, konkluderer IRENA. Byrået spår at en energiomstilling vil skape flere jobber enn det som hadde gått tapt.

Rapportene har ulike konklusjoner på hvor mye fossilt brensel kan brukes i en utfasingsperiode, spesielt med tanke på naturgass.

(©NTB)