Kunstnere vil ikke ha oljeselskapenes "skitne penger"

Lundin og Idemitsu betalte 7,3 og 1,6 milliarder i skatt. Nå henges de ut fordi de sponser Astrup Fearnley og Munchmuseet.

Publisert

I en artikkel i Klassekampen i dag får blant annet Astrup Fernley Museet og Munchmuseet kritikk fordi de lar seg sponse av oljeselskapene Lundin og Idemitsu.

– Om kunstmuseene er avhengige av å ta imot «skitne» penger fordi staten ikke prioriterer dem, så må man jo spørre seg om man vil ha kunstmuseer i det hele tatt. Man må faktisk bli litt mer kompromissløs, sier kunstner og professor Ane Hjort Guttu, til Klassekampen.

Han viser til at det i den internasjonale kunstverden snakkes om "giftige donasjoner" og "giftig filantropi", og mener at dette er en diskusjon som også bør tas her i Norge.

Gutu er kritisk til at Lundin sponser Astrup Fernley fordi de har vært anklaget for brudd på folkeretten under borgerkrigen i Sudan i perioden 1997-2003, og han er ikke alene om å være kritisk til Lundins sponsing.

– Ved å akseptere midler fra Lundin er Astrup Fearnley Museet med på å skyve under teppet hva slags stygg og kynisk virksomhet dette egentlig er, sier Marianne Heier til Klassekampen.

Det japanske oljeselskapet Idemitsu får også kritikk fordi sponser Munchmuseet.

Ifølge Regnskapstall.no hadde Idemitsu en omsetning på 5,5 milliarder kroner og et resultat før skatt på like under 2,1 milliarder kroner i fjor. Av det betalte de 1,6 milliarder i skatt.

Lundin hadde på sin side en omsetning på 17,1 milliarder kroner, og et resultat før skatt på 10,1 milliarder. Av det ble det ifølge regnskapstallene betalt 7,3 milliarder kroner i skatt.

Her kan du lese hele artikkelen om kunstnernes kritikk i Klassekampen.