Sterke krefter i samfunnet ønsker endre den norske modellen

Publisert

Vi har tatt en prat med Idar Martin Herland, en blogger som til daglig arbeider som elektriker på Kristinplattformen på Haltenbanken.

- Vel, først og fremst er jeg elektriker i Statoil forteller Herland. Men jeg er også mer enn normalt opptatt av arbeidsliv og politikk. Gjennom bloggingen kan jeg være med å påvirke.

Ikke redd for å miste jobben

Den 20. august kunne enerWE.no skrive om ansatte i OSM Offshore som fryktet for jobben sin dersom de kritiserte sin arbeidsgiver. Denne frykten kjenner Herland seg ikke igjen i.

- Nei, jeg er elektriker og trives godt i jobben. Jeg har ingen planer om å klatre på karrierestigen, så jeg er ikke redd for at dette skal slå tilbake. Jeg blogger generelt om politikk, og mine innlegg er ikke direkte mot Statoil. Jeg er ikke redd for at Statoil skal gi meg fyken pga. bloggingen. Jeg forventer at det er lov å ha meninger om de store spørsmålene i samfunnet, selv om jeg er Statoilansatt. Vi har ytringsfrihet i Norge!

 • Les også: Hva skal vi leve av etter olja?
 • Friske spark

  I tidligere blogginnlegg har Herland blant annet gitt Eivind Reiten krass kritikk.

  - Ja, jeg er forundret over at f.eks Riggutvalget, med Norges største kaketjuv, Eivind Reiten i spissen, prøver å få det til å se ut som om at oljeindustrien på britisk side er så mye bedre og billigere enn her i Norge. Kan vi stole på tallene fra oljelobbyen, spør Herland i et av sine blogginnlegg.

  • Les også: Midlertidige ansatte kan misbrukes av arbeidsgivere.
  • I et annet blogginnlegg stiller han spørsmål til lønnsnivået til sokkelarbeiderne på norsk sokkel.

   - Man hører stadig at lønnsnivået til de sokkelansatte drar opp kostnadsnivået i oljeindustrien. Men stemmer det?

   • Les også: Men det er ikke oljen som gir oss velferden, av Knut Vindenes Sivilingeniør og vararepresentant i Bergen Bystyre for KrF
   • En elite forsøker å ta godene fra folket

    Herland blogger om arbeidsliv generelt, men vilkårene på norsk sokkel spesielt.

    - Jeg synes samfunnet vårt beveger seg feil vei. Jeg har et godt liv. Jeg har fast jobb, kone og fire barn, hus og hjem. Min generasjon har hatt muligheter til å skape oss dette. Det håper jeg at de generasjonene som kommer etter meg også får muligheten til. Jeg er redd vi beveger oss i en retning der eliten tar dette ifra folket.

    I følge Herland er det en sterke krefter som ønsker å bygge ned velferdsamfunnet, slik vi kjenner det.

    - Demontering av den Norske modellen, trepartsamarbeidet og liberalisme truer våre etterkommeres muligheter. Løsarbeidersamfunnet er på vei.

    Herland utfordrer eliten

    Gjennom bloggingen vil Herland utfordre disse kreftene i samfunnet.

    - Jeg skal i alle fall gjøre mitt aller beste, avslutter han på telefon fra Kristinplattformen.

    Du kan lese blogginnleggene til Idar Martin Herland på oljearbeideren.no.

    Reklame