Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Norge innvalgt i styret til Det internasjonale atomenergibyrået

– Vi anerkjenner retten til fredelig bruk av atomteknologi.

Publisert

Norge er valgt inn i styret til Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) for perioden 2019–2021.

Valget foregikk under IAEAs generalkonferanse.

– Norge prioriterer det internasjonale arbeidet med ikke-spredning av kjernevåpen høyt. Styrevervet i IAEA gir oss mulighet til å være en tydelig stemme for samlende løsninger for fredelig bruk av atomteknologi, og er en viktig del av Norges omfattende arbeid for ikke-spredning og kjernefysisk nedrustning internasjonalt, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide i en pressemelding.

Norge jobber for å verne om Ikkespredningsavtalen (NPT) som bærebjelken i det internasjonale nedrustnings- og ikke-spredningsarbeidet. En av hovedpunktene i avtalen, og en av IAEAs hovedoppgaver, er å legge til rette for fredelig bruk av atomteknologi. I tillegg til å brukes til energiproduksjon, benyttes atomteknologi blant annet også innenfor helse, matproduksjon, vannforvaltning og miljø.

– Vi anerkjenner retten til fredelig bruk av atomteknologi, men understreker at dette må skje på en trygg og sikker måte, sier Eriksen Søreide.

Stater som har ratifisert Ikkespredningsavtalen, er forpliktet til å inngå avtaler om sikkerhetskontroll med IAEA. En av IAEAs oppgaver er blant annet å rapportere om Irans atomprogram, for å sikre internasjonal tillit til oppfølgingen av atomavtalen med Iran (JCPOA).

IAEAs styre består av 35 land. Norge satt sist i styret i perioden 2012–2014.

(©NTB)