Karm¯y  20170824.Konsernsjef Svein Richard BrandtzÊg og konserndirekt¯r for Hydros primÊrmetalldivisjon, Hilde Merete Aasheim, be¯kte torsdag pilotanlegget som bygges ved Hydros eksisterende aluminiumverk p Karm¯y i Rogaland. Foto: ÿyvind Breivik / NTB scanpix
Karm¯y 20170824.Konsernsjef Svein Richard BrandtzÊg og konserndirekt¯r for Hydros primÊrmetalldivisjon, Hilde Merete Aasheim, be¯kte torsdag pilotanlegget som bygges ved Hydros eksisterende aluminiumverk p Karm¯y i Rogaland. Foto: ÿyvind Breivik / NTB scanpix

Hydro innvier klimavennlig anlegg på Karmøy

Publisert

Med besøk av statsminister Erna Solberg og Alan Walker innvier Hydro et aluminiumsanlegg som er verdens mest klimavennlige, ifølge selskapet selv.

Det nye anlegget er bygget i tilknytning til selskapets eksisterende aluminiumsverk på Karmøy i Rogaland og innvies torsdag.

– Dette er et teknologisk gjennombrudd. Ingen har tidligere klart å produsere aluminium med så lavt energiforbruk og så høy produktivitet som Hydro nå skal gjøre i fullskala produksjon, sier konsernsjef Richard Brantzæg i Hydro.

Det skal produseres 75.000 tonn aluminium på anlegget, som ifølge Hydro vil skape 50 arbeidsplasser på Karmøy i Rogaland. Hydro har beregnet at den nye teknologien reduserer energiforbruket med rundt 15 prosent.

– Hadde verden produsert aluminium med den teknologien Hydro nå har bygget, ville energi tilsvarende nær hele Norges årlige produksjon av vannkraft vært spart, sier Brandtzæg.

Åpningen skal markeres med en gratiskonsert med blant andre Alan Walker torsdag. Statsminister Erna Solberg (H) skal stå for den offisielle innvielsen.

Fagforeningen Industri Energi mener at anlegget er et bevis for hvor «viktig og riktig det er å foredle energien vår i Norge».

– Å videreforedle kraften i Norge, for eksport av energi i fast form som aluminium, er miljøvennlig, fremtidsrettet og svært samfunnsøkonomisk lønnsomt, skriver Industri Energis samarbeidskomité for aluminium.

(©NTB)