Hvordan tjener strømselskapene penger?

Publisert

Strømselskapene har ikke egen strømproduksjon. De tjener penger ved å kjøpe og selge strøm på kraftbørsen. Fortjenesten henter de ut ved å ta et påslag på strømprisen. Det kan være i form av en ekstra margin pr. kWh og/eller i form av en fast månedlig avgift.

Mange strømselskaper tilbyr også tilleggstjenester, samt at de har betalingsordninger som i praksis kan minne litt om finansielle banktjenester. Det kan for eksempel være løsninger som gjør at kundene betaler et fast månedlig beløp uavhengig av strømforbruk og strømpris. I slike løsninger fungerer strømselskapet i praksis som et kredittselskap.

Påslaget på strømprisen som strømselskapene lever av har relativt lave marginer. Selskapene lever således av å ha en omfattende kundeliste og en effektiv leveranse. Det gjør de selskapene som lykkes godt rustet til å gå inn i andre lignende bransjer. Fjordkraft har for eksempel gått inn i mobilmarkedet.

Kraftbransjen er grovt sett delt i tre typer selskaper: kraftprodusenter, nettselskaper og strømselskaper. Historisk sett har de ofte vært organisert i egne konsern som inkluderte alle tre typer, men det har blitt vanlig å skille ut strømsalgsdelen i egne selskaper. I denne delen av markedet pågår det en konsolidering, men det er fortsatt over 100 strømselskaper i det norske markedet.

Denne artikkelen er en av flere i en serie med ofte spurte spørsmål, eller frequentlig asked questions (FAQ), som det heter på engelsk. Her kan du se flere FAQ-spørsmål om energibransjen.

Les også:

Powered by Labrador CMS