Foto: Chul Christian Aamodt, enerWE
Foto: Chul Christian Aamodt, enerWE

Hvem legger 34 mrd. på bordet for ExxonMobil sine lisenser i Norge?

Vår Energi og Aker BP kan være aktuelle kjøpere.

Publisert Sist oppdatert

Onsdag ble ansatte i ExxonMobil Norge informert om at det er iverksatt en prosess for å selge selskapets eierandeler på norsk sokkel.

Anne Fougner (Foto fra Linkedin)
Anne Fougner (Foto fra Linkedin)

Anne Fougner er informasjonsdirektør i selskapet. Hun forteller til enerWE at selskapet har vært i Norge i over 125 år og hatt interesser på norsk sokkel i over 50 år. Om salget skulle bli en realitet er det selvfølgelig vemodig å avslutte vårt engasjement på norsk sokkel som vi har vært med på så lenge.

— Selskapet vårt fikk jo utdelt den aller første lisensen på norsk sokkel.

Samtidig tror hun at de ansatte har forståelse for beslutningen, selv om det alltid vil være individuelle reaksjoner på en slik beslutning. Nå fokuserer vi på at det skal bli en god prossess med ansatte og deres representanter.

— I 2017 kjøpte Point Resources alle ExxonMobils aktiviteter i tilknytning til egenopererte felt på norsk sokkel. I denne prosessen var det omkring 300 ansatte som gikk over til nytt selskap. Jeg tror de ansatte som det gjelder denne gangen, så at vi hadde en god prosess da, og vi vil ta med oss erfaringene fra den prosessen, sier hun til enerWE.

Point Resources slo seg senere sammen med Eni Norge og dannet selskapet Vår Energi.

Nå selger ExxonMobil resten av lisensene, og Vår Energi kan i følge Dagens Næringsliv være blant aktuelle kjøpere, sammen med Aker BP og internasjonale Private Equityfond.

— Om det skulle bli et salg, vil nok det meste av organisasjonen på Forus bli dekket av regelverket for virksomhetsoverdragelse, forklarer Anne Fougner til enerWE. Selskapet har nå ca 50 ansatte på kontoret på Forus. Jeg vil gjerne understreke at inntil et eventuelt salg og overdragelse av virksomhet finner sted, vil vi fortsette vårt aktive arbeid som partner i de lisensene vi er med på. Selskapets virksomhet på Slagenraffineriet, selskapets landterminaler eller selskapets markedsaktiviteter er forøvrig ikke berørt av et eventuelt salg av lisensene.

– Det er vist interesse for lisensene, og ExxonMobil vokser i andre deler av verden, deriblant i Guyana, Papua Ny-Guinea, Brasil og Mosambik. Vi jobber hele tiden med å rasjonalisere porteføljen, bekrefter Pressekontakt Terje Skauen til Dagens Næringsliv.

Ifølge DN kan selskapets eierandeler være verdt opptil 34 milliarder kroner. Dersom det ender med et salg, vil det kunne skje før nyttår med eventuell overdragelse innen andre kvartal neste år.

Roy Erling Furre <br>(Foto: Chul Christian Aamodt, enerWE)
Roy Erling Furre
(Foto: Chul Christian Aamodt, enerWE)

Roy Erling Furre er forbundssekretær i arbeidstakerorganisasjonen SAFE. Han forteller til enerWE at det er bekymringsfullt at en så stor aktør som ExxonMobil trekker seg helt ut av norsk sokkel.

— Det er viktig å finne ut hvorfor ExxonMobil velger å selge seg ut, sier han til enerWE. Dette kan også bety tap av beredskaps- og kompetanseressurser. ExxonMobil har også kompetanse innen arktiske forhold som vi nå kanskje ikke får så lett tilgang til.

Anne Fougner avviser overfor enerWE at ønsket om å selge seg ut har med den norske politikken rundt Lofoten, Vesterålen og Senja, eller usikkerhet rundt leterefusjonsordningen.

— Her er det ExxonMobil’s strategiske vurderinger som ligger til grunn sier hun bestemt.

ExxonMobil er verdens største uavhengige oljeselskap. Selskapet har i dag eierinteresser i 46 lisenser, hvorav 20 er produserende felt på norsk kontinentalsokkel.

@NTB og Chul Christian Aamodt