Hva skal jeg bli når jeg blir stor?

Publisert

Forfattere: Saresh Mohamad, Shara Mabast Ali, Eyolf Strømme-Svendsen, Katrine Haram Olsen og Emil Yde Aasen

Med febrilske fingre hamrer du mot tastaturet i håp om at svaret finnes et sted på internett.

Hvor mye tjener en ingeniør?

Hva gjør egentlig en økonom?

Er det mye overtid som sykepleier?

Spørsmålene er mange, og svarene er få. Så du begynner å søke etter svar i overskrifter som sier «ja» den ene dagen, og «nei» den neste, gjerne basert på uttalelsene til en mediekåt professor som kombinerer både dommedagsprofetier og glanshistorier.

Slik er hverdagen for mange studenter i 3.klasse på VGS rundt omkring i Norge. Søknadsfristen går ut 15. april, og store deler av «Generasjon Prestasjon» er på randen av sammenbrudd etter flere søvnløse netter. Kun et spørsmål fyller hodet – Hva skal jeg bli når jeg blir stor?

For de fleste er det mange faktorer som spiller inn, hva sier foreldrene, hvor skal bestevennen studere, hvordan er arbeidsoppgavene, lønn, arbeidstid, og ikke minst – hvordan ser arbeidsmarkedet ut i fremtiden? For ingen ønsker å utdanne seg til arbeidsløshet.

Dersom man leser norske aviser i dag er det typisk to ting man sitter igjen med:

Hele Norge skal digitaliseres

Oljenasjonen Norge er død

Dette gjenspeiler seg også i søkertallene til ulike utdanninger. Samtidig som flere unge velger å utdanne seg innenfor datateknikk og programmering, har Petroleumsstudiet på NTNU i Trondheim i dag 19 elever på førstetrinn hvor det tidligere i 2013 var det 420 søkere. Dessverre er det ikke så lett å vite at dine arbeidsmuligheter er avhengig av svingninger i markedet når man går på videregående. Den kunnskapen får man ironisk nok litt seinere i livet, når man allerede har tatt et valg og har noen hundretusen i studiegjeld. Da tenker man kanskje at det allerede er for seint å snu og ta et nytt valg.

Det er aldri for sent. Den kompetansen og kunnskapen man har lært i sitt valgte studie kan man bruke et annet sted, hvis man skulle ønske å jobbe med noe annet. Utdanning er aldri bortkastet, og det som blir dømt sønder og sammen i dag, kan plutselig oppleve gull og grønne skoger om noen år.

Derfor er det viktig å huske på dette, uansett hva man vil studere:

1. Sett deg et eller flere mål med utdanningen. Hvorfor velge det fremfor noe annet?

2. Sett deg høyere mål enn du tror at du klarer, slik at du kan strebe etter å nå det. Enten det er medisin, økonomi eller sivilingeniør så vil studietiden fly av gårde.

3. Velg utdanning basert på indre og ytre vinninger, og tenk på hva som skjer etter utdanningen. Velg en utdanning som kan komme samfunnet til gode, som engasjerer deg og som kan gi deg gode jobbmuligheter i mange år framover. Tenk langsiktig.

Ingen vet hva fremtiden bringer, men et godt studievalg gjør at du takler eventuelle endringer bedre. Dennyeoljen.no ønsker dere lykke til med valget!

Forfattere: Saresh Mohamad, Shara Mabast Ali, Eyolf Strømme-Svendsen, Katrine Haram Olsen og Emil Yde Aasen