Hva er du villig til å gi slipp på?

Publisert

Kommentar av Chul Christian Aamodt, Administrerende direktør i enerWE AS.

Daniel Kahneman er en israelsk-amerikansk psykolog og nobelprisvinner i økonomi. Han er særlig kjent for sin forskning på beslutningspsykologi, atferdsøkonomi og lykkeforskning.

I boken ”Tenke, fort og langsomt” skriver Kahneman at TAP veier tyngre enn GEVINST. Vi liker å vinne, men vi misliker sterkere å tape.

Smarttelefon, Brødboksen og Kolonial

Jeg visste ikke at jeg trengte smarttelefonen før jeg begynte å bruke den. Nå klarer jeg meg ikke uten. Jeg visste heller ikke hvor viktig det skulle bli for meg å få nybakt brød på døra hver morgen, men nå klarer jeg meg ikke uten brodboksen.no. Og så visste jeg ikke hvor viktig det skulle bli for meg å slippe å gå utenfor døra for å handle matvarer, men nå klarer jeg meg ikke uten kolonial.no.

Før jeg fikk tilgang til alle disse produktene og tjenestene så betydde det lite for meg. Men nå klarer jeg meg ikke uten. Tap veier tyngre enn gevinst.

Høyere utdanning, Forsvaret og regionale helseforetak

Petroleumsindustrien finansierer omkring 18-20 % av velferdsstaten. I fjor utgjorde disse inntektene ca 233 milliarder kroner, noe som er litt mer enn beløpet AS Norge dette året brukte på høyere utdanning (35 milliarder), Forsvaret (49 milliarder) og regionale helseforetak (141 milliarder) til sammen (totalt 225 milliarder).

Jeg er utrolig takknemlig for at jeg fikk muligheten til å studere til sivilingeniør ved NTNU uten å ha steinrike foreldre i ryggen. Tilsvarende er jeg takknemlig for at helseforetakene er der for oss uten at vi må betale dyre dommer for helseforsikringer. Og så er jeg glad for at vi har et Forsvar som sammen med NATO kan forsvare oss dersom landet vårt blir angrepet.

Dersom jeg ikke hadde vokst opp i et av verdens rikeste land, så ville jeg kanskje ikke reagert på en stat med mindre velferdsgoder. Men det vil gjøre vondt å fjerne deler av den velferdsstaten vi har blitt så glade i. Tap veier tyngre enn gevinst.

Hvor skal vi starte?

Kanskje er offentlig sektor oljedopet, slik First House hevder i sin Podcast. Og en dag vil inntektene fra olje og gass avta.

Utfordringen blir å finne ut hvor vi skal kutte. For 38 % av vår eksport kommer fra petroleum, og mer enn 18 % av velferdsstaten er finansiert av petroleumsinntekter. Derfor bør vi allerede nå begynne jobben med å finne ut hvilke velferdsgoder som betyr minst for oss. Hva kan vi klare oss uten?

Norge blir aldri noen global tilbyder av solenergi

Jeg har stor tro på fornybar energi, og jeg håper virkelig at denne utviklingen går raskere enn hva oljebransjen tror. Jeg er overbevist om at klimaendringene er menneskeskapte, og at konsekvensene av global oppvarming er alvorlige.

Samtidig så forstår jeg også at Norge ikke kommer til å eksportere veldig mye solenergi nedover til Europa. Det fine med solenergi er at den kan produseres der energien forbrukes. For vår felles klode er det positivt at etterhvert alle verdens land kan bli produsenter av fornybar energi. Men for lommeboka til AS Norge byr det på noen spennende utfordringer.

I Europa kjører elbilene på kull

Jordas befolkning bruker mer og mer energi. I Norge har vi 100 % fornybar elektrisitetsproduksjon, men på verdensbasis står fossil energi for 58, 3 prosent av all elektrisitetsproduksjon. Elbilene i Europa kjører altså ikke på fornybar energi. En stor andel av elbilene utenfor Norge kjører på kull.

Kullproduksjonen har økt både i USA, Kina og India så langt i år. I USA har veksten vært på hele 19 prosent siden årsskiftet, ifølge en gjennomgang nyhetsbyrået AP har gjort.

Er gass vinn-vinn?

Siden kull forurenser mer enn gass så er det jo et alternativ for Norge å satse tungt på gass også fremover, i kombinasjon med å bygge opp industri knyttet til fornybar energi. Da kjøper vi oss litt tid slik at AS Norge kan finne andre inntektskilder. Samtidig bidrar vi også kanskje til å skyve kull ut av den globale energimiksen.

Og så kan alle vi som bryr oss om miljøet gjøre et kollektivt løft og avbestille den planlagte flyturen til Syden. For det er ingen tvil om at alle flyturene våre bidrar negativt med tanke på global oppvarming.

PS: Vi lærte oss omsider gjenbruk av plastposer helt til kolonial.no kom på banen. Nå fyller vi igjen opp søppelkassene med de gule og hvite plastposene fra kolonial.no, fordi vår latskap dessverre veier tyngre enn vårt miljøengasjement.