Hun skal investere 30 millioner i grønne gründere

Publisert

Monika Inde Zsak leder selskapet BKK Grønn InVest som investerer i grundere med nye og spennende løsninger for energibransjen.

Vi i enerWE heier på gründere, og dermed også på initiativet til BKK. Det var derfor veldig hyggelig å kunne slå av en sommerprat med nettopp Monika Inde Zsak.

- Hva har du gjort i sommerferien?

- Jeg har ladet batteriet, brukt tiden med familie og venner, lest bøker, kost meg med lange løpe - og sykkelturer i frisk fjelluft.

- Klarer du å logge ordentlig av når du har ferie, eller sjekker du jobbmail hver dag?

- For å holde ut i det lange løp, med en hektisk jobbhverdag, er det helt essensielt for meg å ha ferier hvor jeg kan logge av. Jeg sjekker ikke jobbmail hver dag og liker best en jobbkultur der det ikke er forventet. Er det noe som virkelig haster så får jeg en telefon og lever godt med det.

- Sommeren i Norge har vært rekordvarm. Norske bønder fortviler. I Europa er det rekordvarme der menneskeliv og helse står på spill. Skogbranner herjer. I Hellas og USA har skogbranner også tatt liv. Tror du den varme sommeren er et resultat av menneskeskapte klimaendringer?

- Noen forsøker å avlyse klimaendringen og menneskehetens bidrag, men det er faktisk slik at over 95% av forskere som jobber med klimaendringer støtter at klimaendringer er menneskeskapte. Jeg støtter også det.

Hun understreker at  det viktigste ikke er hvor mye mennesker påvirker, men hvilke faktiske konsekvensene klimaendringene har.

- Millioner av mennesker på flukt, sult, flom, du nevner skogbrann, listen er lang. Konsekvensene er så fatale at hvis det bare er en mikroskopisk sjanse for at klimaendringer er menneskeskapte burde det mer enn godt nok forsvare en proaktiv klimapolitikk og de kostnadene som medfølger. Før sommeren ga jeg meg selv utfordringen «sykle fra Sotra til Geilo på under 15 timer», jeg klarte det, men selv på veien dit var det tydelig at klimaet har blitt våtere og villere med ras og stengte veier. Jeg tror dessverre vi i Norge nå bare ser starten på konsekvenser av klimaendringer som andre deler av verden smertefullt har erfart før oss.

- BKK investerer 30 millioner i grønne gründere. Hva ser dere etter når dere investerer?

- Vi er en industriell investor, og ser etter dem som sammen med oss har potensialet til å gjøre en forskjell i energibransjen og for nye bærekraftige løsninger inn i det grønne skriftet. Gründerteamet er viktig, de må være engasjerte, kompetente og proaktive. I tillegg må løsningen være svaret på et kundebehov, sistnevnte er det mange som undervurderer.

- I hvilken grad forventer dere gevinst på deres grønne gründerinvesteringer?

- Vår motivasjon for investeringer er å skape nye forretning sammen med gründerne, bidra til nye arbeidsplasser, realisere og sette fart på morgendagens løsninger. 

- Er du redd for at roboter vil fjerne norske arbeidsplasser, eller tror du at roboter kan skape nye arbeidsplasser i Norge?

- Jeg er teknologioptimist. Jeg tror på at mennesker og roboter i fremtiden vil jobbe tett sammen, og jeg mener videre at Norge har et godt utgangspunkt i omstillingen, både ved at vi er et høykostland, vi er kompetente og nokså interessert i å ta i bruk ny teknologi. Denne uken starter min eldste sønn i første klasse, en stor dag for han og oss som foreldre. Denne uken har jeg derfor tenkt ekstra mye på hva han kommer til å bli når han blir stor, hva vil han jobbe med? I følge han selv enten raserbilsjåfør eller «ipadekspert». Skal vi tro statistikken er det mest sannsynlige alternativet en jobb som i dag ikke eksisterer og som har blitt skapt som resultat av digitalisering, kanskje det han selv kaller «ipadekspert». Det fasinerer meg og jeg gleder meg til fortsettelsen.

- Har du vurdert solceller på egen bolig?

- Ja, og spesielt på garasjen for å lade elbilen. Jeg tror videre at solcelleteknologi vil bli en naturlig integrert del av bygningsmassen fremover. I dette scenarioet blir kostnadsbildet et helt annet og enda flere privatpersoner vil realisere «sol på taket». Jeg har ikke installert solenergi enda, men jeg er overbevist om at jeg en gang kommer til å gjøre det. I mellomtiden koser jeg meg med utsikten fra kontoret hvor BKK nettopp har installert Vestlandets nest største solpark på taket til vårt eget konsernbygg.

- Du kan invitere med deg tre gjester på hyttetur for diskutere entreprenørskap. Hvem velger du?

- Da går jeg for en real jentetur med Silvija Seres, Oprah Winfrey og Karen Dolva - alle tre er svært kunnskapsrike og inspirerende kvinner som helt sikkert ville fått meg både til å lære noe nytt og kose meg!