Disse kan vinne Statoils millionstipend

Publisert

Statoils talentstipend i klassisk musikk har som mål å være en døråpner for musikere som vil ut i verden. Stipendet er en del av talentprogrammet Morgendagens Helter, som støtter talentutvikling innenfor idrett, kultur og utdanning.

 Årets nominerte til Statoils talentstipend i klassisk musikk er noen av de mest lovende talentene vi har i Norge. Flere er disse allerede i ferd med å etablere en internasjonal karriére, og jeg er sikker på at vi får høre mye fra dem i årene som kommer, sier Leif Ove Andsnes, årets juryleder og ambassadør for Statoils Morgendagens Helter, i en pressemelding.

Stipendet er på én million kroner og deles ut under Høstkonferansen til Statoil den 6. desember i år.

Statoils talentstipend har blitt delt ut siden 1990. Stipendet handler om å løfte frem morgendagens klassiske musikkhelter og gi de ekstra motivasjon til å fortsette med den gode utviklingen.

Flere år med talentutvikling gjennom programmet Morgendagens Helter har lært oss at det finnes fellestrekk blant talentene vi støtter. De kjennetegnes av en sterk indre glød for det de gjør, stor læringsvilje og de legger ned en betydelig innsats. Alle disse egenskapene ser vi hos årets nominerte til Statoils talentstipend i klassisk musikk, sier Reidar Gjærum, kommunikasjonsdirektør i Statoil.

Fjorårets stipendvinner var sopranen Lise Davidsen fra Stokke utenfor Tønsberg.

Årets nominerte er:

 • Amalie Stalheim, cello (23 år fra Titlestad i Bergen)
 • Amalie begynte å spille cello da hun var seks år gammel, og avslutter nå sin mastergrad ved Kungliga Musikkhögskolan i Stockholm. I to år på rad har hun, som eneste nordiske unge musiker, blitt plukket ut til prestisjetunge Verbier Festival Academy hvor hun ble utpekt til «Cellist of the Year 2015» og mottok «Firmenich Prize». Samme år vant hun også «Ljunggrenska tävlingen», en av Sveriges største musikkonkurranser for sangere og musikere under 30 år. Amalie har blant annet hatt solistoppdrag for Gävle symfoniorkester, Bergen Filharmoniske Orkester og Göteborgs Universitetsorkester, og spiller jevnlig på festivaler i Norge og Sverige.

 • Sonoko Miriam Welde, fiolin (20 år fra Bergen)
 • Sonoko har spilt fiolin siden hun var fem år gammel, og har sin musikkutdanning fra Bergen kulturskole, Barratt Due musikkinstitutt og Hochschule für Musik «Hanns Eisler» i Berlin. Gjennom karrieren har hun blant annet vunnet NRKs Virtuos-konkurranse, representert Norge i Eurovisjonenes konkurranse for unge musikere og vunnet ungdommens musikkmesterskap tre ganger. Hun har i løpet av året hatt solistoppdrag fra Krinkastingsorkesteret, Oslo-Filharmonien, Bærum Symfoniorkester og Katedralensemblet. Sonoko ble nylig tatt opp i talentprogrammet Crescendo, både som solist og som fiolinist i strykekvartetten Opus13. Tross sin unge alder spiller hun jevnlig på festivaler i Norge og utlandet.

 • Bror Magnus Tødenes, tenor (23 år fra Eiksund)
 • Bror Magnus beskrives som en av Skandinavias mest lovende sangere. Han har studert klassisk sang og opera ved Institutt for Musikk på NTNU i Trondheim. Siden 2012 har han hatt en rekke konsert- og operaoppdrag på ulike festivaler og operahus i Norge og utlandet. I 2015 vant han både førsteprisen og publikumsprisen i Renata Tebaldi International Voice Competition, hvor premien var en ettårskontrakt med Wiener Staatsoper – en av de mest prestisjetunge operahusene i verden. Bror Magnus har vært nominert til Spellemannspris for debutalbumet «Remembering Jussi», og sang blant annet under Nobel-utdelingen i fjor.

 • Sandra Lied Haga, cello (22 år fra Oslo)
 • Sandra begynte å spille cello bare tre år gammel og ble som seksåring den yngste studenten ved talentskolen Barratt Due Musikkinstitutt. Med sine fire internasjonale priser, en ærespris og flere spesialpriser i internasjonale konkurranser har Sandra rukket å gjøre seg bemerket i Norge så vel som internasjonalt. Kun tolv år gammel debuterte hun i Wigmore Hall og har siden spilt på flere av Europas største konsertscener og festivaler. Sandra deltok i 2015 som første norske cellist siden Truls Mørk i den prestisjefylte Tchaikovsky-konkurransen i Russland, og ble i ettertid omtalt som en av 25 finalister av det anerkjente strykemagasinet The Strad. Det seneste året har Sandra studert ved cellisten Frans Helmerson i Berlin, og planlegger å søke seg til Queen Elisabeth International Competition som for første gang avholdes i mai 2017.

 • Joachim Carr, piano (28 år fra Bergen)
 • Joachim tok sine første pianotimer i en alder av åtte år, og har etter studier ved Barratt Dues Musikkinstitutt vært bosatt i Berlin hvor han nylig avsluttet en mastergrad ved Hochschule für Musik «Hanns Eisler». Hans første soloalbum i 2014 høstet glimrende kritikker internasjonalt, og han ble av franske Diapason hyllet som en av de mest lovende pianister i sin generasjon. Han har de seneste årene medvirket på en rekke festivaler i Norge og Europa, og opptrådt i konsertsaler som Wigmore Hall, Oslo Konserthus og Moskvakonservatoriets store sal. Joachim har mottatt flere nasjonale og internasjonale priser de siste årene.

  Årets juryleder, pianisten Leif Ove Andsnes, er en av Norges mestvinnende artister uavhengig av sjanger med sine elleve spellemannspriser og et flertall internasjonale utmerkelser. Han var i 1990 en av de første som ble tildelt talentstipendet fra Statoil. 

  Årets jury består av Leif Ove Andsnes, Solveig Kringlebotn, Peter Herresthal, Ingrid Røynesdal og Jan Bjøranger.

Powered by Labrador CMS