
Mulig streik for 600 brønnarbeidere ved midnatt
Brønnservice-meklingene er på ustødig grunn, og SAFE varsler streik ved midnatt om de ikke blir enige med Norsk olje og gass.
Over 600 SAFE-medlemmer blir tatt ut i streik dersom meklingen med Norsk olje og gass om Brønnserviceavtalen ikke ender med enighet, det melder SAFE på sine nettsider. Fristen er midnatt natt til torsdag. Møtet mellom partene startet i dag, onsdag klokka 10, hos Riksmekleren.
– Vi går til mekling for å finne en løsning, selvfølgelig, men partene står langt fra hverandre. Arbeidsgiverne og andre organisasjoner brøt jo forhandlingene i natt, så vi får se, sier forhandlingsleder for SAFE, Roy Aleksandersen, til NTB på vei inn til Riksmekleren.
SAFE-medlemmene klare for streik
Aleksandersen understreker at de 663 SAFE-medlemmene er klare til å gå ut i streik.
– Vi sitter så lenge det er behov for å sitte, men selvfølgelig er det fare for streik, sier han.
De 633 medlemmene som eventuelt tas ut i streik, er fordelt på bedriftene Baker Hughes (79), Halliburton (35), Oceaneering (17), Schlumberger Norge (228), Subsea 7 (78), Vetco Gray Scandinavia (184) og Weatherford Norge (42).
SAFE brøt forhandlingene 7. juni. Det begrunnet de med at Norsk olje og gass krevde endringer i tariffavtalen knyttet til arbeidstidsordninger, at satsene for skift og helligdagsgodtgjørelse skulle reduseres og at skifttillegg ved overtid skulle bort.
– Vårt utgangspunkt er at arbeidsgivernes angrep på gjeldende tariffavtale skal bort, og at våre medlemmer skal opprettholde kjøpekraften, sa han.
Stor avstand mellom partene
Forhandlingsleder Jan Hodneland i Norsk olje og gass møtte også opp på Riksmeklerens kontor sammen med kommunikasjonssjef Kolbjørn Andreassen. De ønsket ikke å komme med flere kommentarer før forhandlingene begynte.
– Et nøkternt lønnsoppgjør vil være et vesentlig bidrag til å bedre de norske leverandørbedriftenes konkurransebetingelser. Det vil støtte opp om at vi kan bevare flest mulig arbeidsplasser, noe begge parter må bidra til, sa Hodneland i en pressemelding.
Han bekrefter at det er stor avstand mellom partene.
– Økonomien i oppgjøret var utslagsgivende for at det ikke var mulig å finne løsninger. Kravene som ble fremmet av SAFE, viser at de ikke har den samme virkelighetsforståelsen som oss når det gjelder hvilken krevende situasjon olje- og gassnæringen er i, sier han.