Unge vender oljenæringen ryggen

Publisert

Vi trenger kompetansen.

De unge har lite tro på en framtid i oljenæringen. Antall søkere til petroleumsfag ved norske universiteter synker som en stein i årets samordnede opptak.

I fjor var det 286 personer som hadde NTNUs studier innen petroleumsfag som førstevalg gjennom det samordnede opptaket. I år er det bare 77 – en nedgang på 73 prosent.

Berit Kjeldstad, prorektor ved NTNU, skynder seg med å fortelle at søknaden i fjor var rekordstor, og at tallene dermed ser ekstra dramatisk ut. De har fortsatt flere søkere enn det er studieplasser, som er 60.

Jeg håper at norsk ungdom forstår at vi trenger spesialkompetanse innen olje og gass også i framtiden. Jeg er overbevist om at de som starter på petroleumsstudiet nå vil få jobb, sier Kjeldstad til NTB.

Trenden er det samme ved andre universiteter: I Bergen er nedgangen på 65,9 prosent og i Tromsø 64 prosent sammenlignet med i fjor.

Ved Universitetet i Stavanger (UiS) var nedgangen i antall studenter som hadde petroleumsrelaterte fag på førsteplass ved samordnet opptak, på 47,4 prosent.

Men universitetet i oljebyen har totalt en oppgang i antall søkere til slike fag, takket være stor interesse fra utlendinger. De spesialiserte mastergradene innen petroleum har også en økning i antall søkere. Disse er ikke en del av det nasjonale, samordnede opptaket

Powered by Labrador CMS