Ny lov endrer skatten til de som tar sluttpakke

Publisert

Hvis du har takket ja til eller vurderer en sluttpakke bør du vite dette.

Oppdatert 11.januar kl 08.00

Fra 1. januar 2016 har skattefritak fra sluttpakker falt bort, uansett grunnlag. Det betyr at de som takker ja til for eksempel Statoil sin nye sluttpakke kan gå på en uventet skattesmell.

Dette skriver Anette Bjerke i Skatteetaten til enerWE.

— Utbetalinger fra arbeidsgiver er normalt skattepliktig inntekt, det gjelder også sluttvederlag/sluttpakker. Det har vært noen få unntak, men fra 1. januar 2016 er skattefritak for tariffestet sluttvederlag og tilleggssluttvederlag falt bort, slik at all utbetaling en person får som sluttvederlag, uavhengig grunnlag, er skattepliktig som arbeidsinntekt.

Hun legger til at det er viktig å presisere at sluttvederlag som hovedregel alltid har vært skattepliktig.

- Alle utbetalinger fra arbeidsgiver, som lønn og sluttvederlag/"sluttpakker" har alltid vært skattepliktig inntekt. Imidlertid har enkelte deler av et sluttvederlag frem til og med 2015 vært skattefrie og det har vært tariffestet sluttvederlag og tilleggsvederlag. Det er fra og med 2016 endret, slik at nå er hele sluttvederlaget/"sluttpakken" en person mottar skattepliktig inntekt.

 • - Å ta sluttpakken er galskap
 • Kemneren kan ta 46 prosent første året

  Et eksempel har tidligere blitt skrevet om på enerWE.no der Statoil ansatt Idar Herland forklarer at hvis han tar sluttpakken kan kemneren ta rundt halvparten. Han vil ikke få igjen andre halvdel før eventuelt året etter. Sluttpakkene er i mange tilfeller på 12 månedslønner hvis man har jobbet 6 år i selskapet og 24 månedslønner hvis man har jobbet i 21 år. Grunnlønnen til en offshorearbeider ligger ofte på rundt 550.000 kroner og det er grunnlønnen sluttpakken baseres på. Det betyr at en som takker ja vil få utbetalt rundt 297.000 kroner.

  Samtidig sier man fra seg retten til arbeidsledighetstrygd i perioden man mottar lønn fra tidligere arbeidsgiver.

  • Ansatte kan miste sluttpakkene de har mottatt
  • Bør likevel søke umiddelbart

   Marianne Pedersen seniorrådgiver i Navs skriver til enerWE at hovedregelen er at du ikke har rett til dagpenger før tidsrommet for sluttpakken er over. Hun legger til at man likevel bør søke med en gang.

   — Du bør likevel søke om dagpenger fra første dag du blir arbeidsledig slik at Nav kan vurdere fra når du har rett til dagpenger. I søknaden må du legge ved kopi av den avtalen som er inngått med arbeidsgiver om sluttkompensasjon, skriver Pedersen.

Powered by Labrador CMS