rigg menneske offshore
rigg menneske offshore

Psykiater slår alarm

Published

Advarer mot  offshore rusavhengighet.

Psykiater Johannes Skaar vet om rusavhengige offshorearbeidere som aldri blir tatt, det skriver Stavanger Aftenblad. Petroleumstilsynet (Ptil) involverer seg sjelden, og det fins få virkemidler som kan stoppe personer som ikke søker om lov til å benytte seg av sterke medisiner. 

Mener mange ruser seg på jobb

En reportasje i Stavanger Aftenblad fortalte i går, torsdag, historien om "John" som sier han er ruspåvirket mens han arbeider i Nordsjøen. Nå slår psykiater Skaar alarm og sier til avisen at rusproblemet kan ha store mørketall:

Problemet med mørketall er å vite hvor store de er, men her finnes det helt klart mørketall. Det finnes offshorearbeidere som ruser seg når de er på land og blir stoppet i heliporten mens andre klarer å stoppe når de skal ut i Nordsjøen. Det finnes også offshorearbeidere som ruser seg til noe går galt mens de er på jobb, og de blir oppdaget.

Skaar sier til Stavanger Aftenblad at spesielt yrkesgrupper som stillasarbeidere, overflatebehandlere og andre i jobber som krever lite utdanning og kompetanse, er overrepresentert blant offshorearbeidere som sliter med rusprobleme. 

Politiet er uenig

Politiet deler ikke Skaars synpunkt, og opplyser til Sysla at de kun har hatt to narkotikasaker offshore de siste fem årene, hvorav en omhandler funn av sprøyte og den andre er funn av en mindre mengde tabletter.

Leder for felles etterforskningsenhet i Rogaland politidistrikt, politiinspektør Ernst Kristian Rossebø, sier til avisen at rus i Nordsjøen etter det politiet erfarer, ikke er et stort problem.