Fare for streik i oljebransjen – mekling i servicesektoren

Publisert

Over 300 arbeidstakere i fem selskaper står klare til å streike fra midnatt hvis det ikke blir enighet i meklingen mellom Industri Energi og Norsk olje & gass.

Fristen for å komme til enighet om oljeserviceavtalen går ut ved midnatt natt til onsdag. Partene satt fortsatt sammen hos Riksmekleren tirsdag kveld. Forhandlingen ledes av mekler Mats Wilhelm Ruland.

Fagforeningen Industri Energi har varslet et første streikeuttak på om lag 310 medlemmer fordelt på fem bedrifter: Schlumberger, Baker Hughes, Halliburton, Oceaneering og Oceaneering Asset Integrity.

Norsk olje & gass representerer 49 olje- og gasselskaper og 59 leverandørbedrifter på norsk sokkel.

– Hardt rammet

– Nedgangen i aktiviteten på norsk sokkel har rammet leverandørbedriftene spesielt hardt. Mange av leverandørbedriftene har de siste årene foretatt en betydelig omstilling, med store kostnadskutt og stadige nedbemanninger, sier Jan Hodneland som er forhandlingsleder i Norsk olje & gass.

En konflikt vil i hovedsak ramme miljøhåndtering av boreavfall, noe som kan medføre stans i noen boreoperasjoner. En konflikt vil ikke umiddelbart ramme produksjonen av olje og gass på norsk sokkel, ifølge Norsk olje & gass.

Safe-avtale

Bakgrunnen for striden er ifølge Sysla/Offshore.no at Norsk olje & gass inngikk avtale med fagforeningen Safe i sommer. Industri Energi har ikke villet godta denne, og ser på meklingsresultatet som ulovlig.

– Avtalen som ble godtatt av Safe, setter oljeserviceavtalens lønnstabell alvorlig tilbake i forhold til operatør, boring og forpleiing. Det er en utvikling som vi ganske enkelt ikke godtar, sa områdeleder Ommund Stokka i Industri Energi i forrige uke.

Powered by Labrador CMS