brukt i Origo juni 2013
brukt i Origo juni 2013

Høyre ber Statoil droppe milliardutbytte til aksjonærene

Publisert

Milliardtap de tre siste kvartalene setter ingen stopper for storutbetalinger til eierne.

Statoils utbetaling av milliardutbytte til eierne samtidig som selskapet skal si opp 5000 ansatte, møter motstand fra to sentrale Høyre-politikere.

Parlamentarisk nestleder Nikolai Astrup og partiets energipolitiske talskvinne, Tina Bru mener at styret i Statoil må revurdere utbyttepolitikken i selskapet, skriver Dagens Næringsliv.

 • Statoil tviholder på skyhøye utbytteutbetalinger til aksjonærene
 • 30 milliarder i tap - 23 milliarder i utbytte

  Statoil tapte i underkant av 30 milliarder kroner de tre første kvartalene i 2015, men lover like fullt å dele ut 23 milliarder kroner i utbytte til eierne.

  – Vi stiller spørsmål ved om utbyttet burde vært betydelig lavere og kanskje ned mot null i en tid der selskapet taper så mye penger. Det er umusikalsk at aksjonærene ikke tar sin forholdsmessige del av byrden i dårlige tider gjennom å godta et lavere utbytte. Eierne har hatt fantastiske år der oljeprisen gikk fra 30 dollar til over 100 dollar. Nå må de ansatte ta støyten. Det er litt av det samme vi så under finanskrisen der det fremsto som viktigere å skåne aksjonærene i mange tilfeller, mens krisen rammet vanlige mennesker, sier Nikolai Astrup.

  Legitimt med offentlig debatt

  Astrup og energipolitisk talskvinne Tina Bru understreker at det er styret og generalforsamlingen i Statoil som fastsetter utbyttepolitikken. Astrup understreker at det er helt riktig og nødvendig at Statoil kutter kostnader for å styrke konkurranseevnen.

  – Men i den alvorlige situasjonen bransjen og selskapet er i, må det være legitimt at det også er offentlig debatt om et tema som har stor betydning for norsk økonomi og norske arbeidsplasser, sier Tina Bru.