Valhall-feltet, Nordsj¯en  20170815.Aker BP-plattformen Valhall i Nordsj¯en. Valhall-feltet, som bestÂr av til sammen seks oljeplattformer, har hatt oljeproduksjon siden 1982. Anlegget har produsert over 1 milliard fat olje siden den gang og har som ambisjon  pumpe opp 500 millioner fat olje til f¯r den stenges ned.Foto: HÂkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Valhall-feltet, Nordsj¯en 20170815.Aker BP-plattformen Valhall i Nordsj¯en. Valhall-feltet, som bestÂr av til sammen seks oljeplattformer, har hatt oljeproduksjon siden 1982. Anlegget har produsert over 1 milliard fat olje siden den gang og har som ambisjon  pumpe opp 500 millioner fat olje til f¯r den stenges ned.Foto: HÂkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Høyre mister støtte blant ingeniørene

Publisert

Høyres oppslutning blant ingeniører er fortsatt betydelig høyere enn i resten av befolkningen, men støtten er mye mindre enn før forrige stortingsvalg.

32,3 prosent av medlemmene i Norges ingeniør- og teknologiorganisasjon (NITO) sier de vil stemme på Høyre i det kommende stortingsvalget, viser en undersøkelse gjengitt i Teknisk Ukeblad. Organisasjonen spurte sine egne medlemmer i juni, og 1.113 svarte på spørsmålet om partivalg.

Sammenlignet med Poll of polls' snittmålinger for juni, der Høyre lå an til å få 23,1 prosent av stemmene, ligger Høyre-støtten altså om lag ni prosentpoeng høyere blant ingeniører enn i resten av befolkningen.

NITO gjennomførte en lignende undersøkelse i forkant av stortingsvalget i 2013. Da svarte hele 43 prosent av respondentene at de ville stemme Høyre.

– Det er bare å si ordet petroleumsingeniør og se på utfordringer med økt arbeidsledighet blant ingeniører. Det kan ha svekket oppslutningen om de som sitter i regjering, sier NITO-president Trond Markussen.

Høyres parlamentariske leder Trond Helleland sier han likevel tar årets måling som en tillitserklæring.

– Det har vært en tøff periode for ingeniørene, med halvering av oljeprisen og økning i ledigheten. Samtidig tror jeg at mange ingeniører ser at Høyre står i spissen for en modernisering av Norge, sier han.

28,4 prosent av de spurte ingeniørene sier de vil stemme Ap, mens hele 12,7 prosent sier de vil stemme Sp. Førstnevnte tall er lavere enn før forrige stortingsvalg, mens Sp-oppslutningen er mer enn doblet. 8 prosent sier de vil stemme Frp, 2,8 prosent sier SV, 3,5 prosent sier MDG, KrF får 2,7 prosent, mens Venstre får 3,6.

(©NTB)