Valhall-feltet, Nordsjøen  20170815.Aker BP-plattformen Valhall i Nordsjøen. Valhall-feltet, som består av til sammen seks oljeplattformer, har hatt oljeproduksjon siden 1982. Anlegget har produsert over 1 milliard fat olje siden den gang og har som ambisjon å pumpe opp 500 millioner fat olje til før den stenges ned.Bildet er tatt i forbindelse med finansminister Siv Jensen (Frp) sitt besøk til plattformen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Valhall-feltet, Nordsjøen 20170815.Aker BP-plattformen Valhall i Nordsjøen. Valhall-feltet, som består av til sammen seks oljeplattformer, har hatt oljeproduksjon siden 1982. Anlegget har produsert over 1 milliard fat olje siden den gang og har som ambisjon å pumpe opp 500 millioner fat olje til før den stenges ned.Bildet er tatt i forbindelse med finansminister Siv Jensen (Frp) sitt besøk til plattformen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Høyeste oljeeksport på nesten fire år

Publisert

Det ble eksportert råolje for nesten 23 milliarder kroner i mai, det er den høyeste verdien siden oktober 2014.

Oppgangen i verdien skyldes høyere oljepriser. I dag koster et oljefat 637 kroner, noe som gir den høyeste prisen siden juli 2014, viser tall fra SSB.

Til sammen ble det utført 35,7 millioner fat råolje, samme måned i fjor var tallet på 44 millioner fat.

Flere store enkelttransaksjoner var med på å dra opp importen i mai, og nye tall for utenrikshandel viser en importøkning på 6,3 prosent i mai. Dette gir et handelsoverskudd på 16 milliarder.

Vareeksporten generelt endte på nesten 80 milliarder kroner i mai, det er rundt 16 prosent mer enn mai i fjor.

Det er ikke bare oljeeksporten som når nye høyder. Høye laksepriser gjør at vi eksporterte fisk for 8,2 milliarder i fjor, noe som er en oppgang på nesten 11 prosent sammenlignet med mai i fjor.

(©NTB)

Les også: