Monica Fredriksen i Siemens Gamesa snakket om HMS i vindturbiner på Høydekonferansen. Foto: Anders Lie Brenna, enerWE
Monica Fredriksen i Siemens Gamesa snakket om HMS i vindturbiner på Høydekonferansen. Foto: Anders Lie Brenna, enerWE

- I utgangspunktet slipper ikke nødetatene inn i vindturbinene

HMS-arbeid i vindturbiner byr på spesielle utfordringer som må håndteres på en god måte.

Publisert Sist oppdatert

Torsdag denne uken arrangerer enerWE Høydekonferansen, en konferanse om HMS for de som jobber i høyden.

Der var Monica Fredriksen fra Siemens Gamesa på plass for å fortelle om hvordan de jobber med HMS når de utfører vedlikehold på vindturbiner.

Her er det mange hensyn som må tas, og det inkluderer blant annet at de som jobber med vedlikehold må være opplært i å evakuere seg selv hvis noe går galt mens de jobber inne i vindturbinen.

Nødetatene slipper ikke inn

- I utgangspunktet slipper ikke nødetatene inn i vindturbinene, sier Fredriksen.

Dette er ganske spesielt, og enerWE spør derfor om hun kan si litt mer om hvorfor.

Vi vil ha folkene våre ned selv, og så kan nødetatene ta over på bakken

Monica Fredriksen

- De er ikke trent for det. Vi vil ha folkene våre ned selv, og så kan nødetatene ta over på bakken, sier Fredriksen til enerWE.

Når deres folk jobber inne i vindturbinene er de alltid to som jobber sammen, og de øver regelmessig på å evakuere. Det kan være krevende i høye og trange vindturbiner der det kan være 80-85 meter høyt på innsiden før man kommer opp til selve nacelleen som er navet i turbinen.

- Våre folk er trent opp til å evakuere hverandre ut. I våre øvelser tar det ca. 20 minutter å evakuere ut. Det er gjerne før nødetatene er på stedet, sier Fredriksen til enerWE.

Samtidig er det et tema som ofte diskuteres, og Fredriksen forteller at de har en hyppig og god dialog med nødetatene.

Det ligger i nødetatenes natur å gå inn og redde ut folk som er skadet eller som er i fare, og nødetatene sier at de ikke bare kan stå nede på bakken og se på.

Det Siemens ønsker er at nødetatene skal ta de nødvendige kursene for å kunne jobbe også inne i turbinene, men dette blir fort for dyrt og tidkrevende for nødetater som også har mange andre problemstillinger å forholde seg til.

Sånn sett er dette sammenlignbart med utfordringene som solenergibransjen har når de er i dialog med brannvesenet om opplæring og tiltak for å håndtere arbeidet ved eventuell brann i bygg med solpanel.

Alle turbinene har heis

Vindturbinene blir stadig høyere, og de er godt synlig i terrenget - til noens store forargelse. Veldig få har imidlertid sett hvordan det ser ut inni en vindturbin.

Der er det relativt trangt, men ikke verre enn at det er plass til en heis.

Det er en stige inne i vindturbinen, men normalt bruker man heisen

Monica Fredriksen

- Det er en stige inne i vindturbinen, men normalt bruker man heisen, sier Fredriksen.

Hun forteller at absolutt alle deres vindturbiner i Norge nå har en innvendig heis.

Med innvendige høyder på opptil 80-85 meter er det ikke bare fall som kan utgjøre en fare. Fallende gjenstander kan også få stor fart og gjøre store skader.

Når arbeiderne deres jobber der inne er de derfor alltid festet, og det samme gjelder alt utstyr de bruker.

- Alt utstyr skal festes for å unngå at ting faller ned, Fredriksen.

De er også alltid to som jobber sammen, og det er både for å sikre hverandre, og for å sikre at man til enhver tid er i stand til å evakuere hvis det blir behov for det.

Prater høyt med seg selv

Når de jobber sammen, er kommunikasjon også en viktig del av sikkerhetsarbeidet. Det inkluderer noe som kan fremstå som litt rart for utenforstående.

- De snakker sammen hele tiden, sier Fredriksen.

Det kan være helt banale ting som å si høyt at "Nå går jeg bort her", "Nå legger jeg fra meg verktøyet her" og lignende ting.

- Det er veldig unaturlig for oss som sitter på kontoret til vanlig, men det er viktig, sier Fredriksen.

Hun legger til at selv om arbeidet i høyden på vindturbinene er det mest spektakulære, så er det ikke det de ser på som det mest utfordrende.

- Det med høyden er ikke det vi er mest redd for i det daglige, sier Fredriksen.

Etter 40 års erfaring med vindturbiner i Siemens-systemet opplever de å ha god kontroll på denne typen HMS-problemstillinger, og Fredriksen trekker heller frem andre problemstillinger som for eksempel ergonomi og persontransporten på veiene til og fra vindturbinene som utfordringer der de jobber mye med HMS-bevisstheten hos de ansatte.

- Vi kjører HMS-kampanjer jevnlig gjennom året, sier Fredriksen.