Bilde av frihetsgudinnen

Signerer klimagassavtale i New York

Må inneholde kraftige tiltak. Norge er ett av flere land som tirsdag signerer en avtale om å redusere utslippene av kortlivede klimagasser som metan. Miljøstiftelsen Zero håper på konkrete tiltak for rask reduksjon. Klima- og miljøminister Tine Sundtoft (H) offentliggjør avtalen sammen med blant andre FNs generalsekretær Ban Ki-moon og statsminister Erna Solberg (H) i … Continued

Må inneholde kraftige tiltak.

Norge er ett av flere land som tirsdag signerer en avtale om å redusere utslippene av kortlivede klimagasser som metan. Miljøstiftelsen Zero håper på konkrete tiltak for rask reduksjon.

Klima- og miljøminister Tine Sundtoft (H) offentliggjør avtalen sammen med blant andre FNs generalsekretær Ban Ki-moon og statsminister Erna Solberg (H) i forbindelse med klimatoppmøtet i New York.

Avtalen er et glimrende eksempel på hvordan myndighetene kan arbeide sammen med privat sektor for å redusere utslippene gjennom frivillige partnerskap. Vi får ingen løsning uten privat sektor, sier Sundtoft.

Nødvendig initiativ
Miljøstiftelsen Zero mener det er på høy tid med en slik avtale.

Nå må vi se på innholdet i avtalen når den kommer, men jeg vil si at den må inneholde ganske kraftige tiltak for å redusere utslippene av korte klimagasser raskt. Dette er drivhusgasser som bidrar til å øke temperaturen på kort sikt, sier nestleder Kari Elisabeth Kaski i Zero til NRK.

Hun sier manglende fremgang i de internasjonale klimaforhandlingene gjør at initiativer som den nye avtalen, er nødvendige for å få fortgang i å redusere utslippene.

Skal måle utslipp
Statoil er ett av flere oljeselskaper som har forpliktet seg til avtalen. Selskapet skal nå begynne å måle utslippene for å undersøke hvor de kan redusere.

Olje- og gassindustrien representerer kanskje 20 prosent av de totale metanutslippene. Dette er et frivillig partnerskap hvor vi skal lage målemetoder slik at vi vet hvor mye som slippes ut, og hvor utslippene kommer. Vi skal også ha læringsarenaer slik at vi kan lære av hverandre for å sette i gang best mulige tiltak, sier konsernsjef Helge Lund i Statoil.

©NTB