Bilde av dollars

Shell betaler erstatning

Skyldes tyveri og ulovlig raffinering. Oljeselskapet Shell har inngått et forlik om å betale millionerstatning for to tilfeller av grove oljeutslipp i det sørlige Nigeria. Den nigerianske avdelingen av det britisk-nederlandske selskapet har godtatt å betale til sammen 55 millioner pund (600 millioner kroner) til 15.600 fiskere i Bodo i Niger-deltaet. 35 millioner går til … Continued

Skyldes tyveri og ulovlig raffinering.

Oljeselskapet Shell har inngått et forlik om å betale millionerstatning for to tilfeller av grove oljeutslipp i det sørlige Nigeria.

Den nigerianske avdelingen av det britisk-nederlandske selskapet har godtatt å betale til sammen 55 millioner pund (600 millioner kroner) til 15.600 fiskere i Bodo i Niger-deltaet. 35 millioner går til fiskerne og 20 millioner til lokalsamfunnet.

I og med forliket unngår Shell en full rettssak i London, og pengene er allerede utbetalt til fiskernes advokater.

Hver fisker får en erstatning på 2.200 pund, som svarer til tre års inntekt basert på minimumslønna i Nigeria, ifølge fiskernes advokat Leigh Day.

Shell innrømmet i november at oljelekkasjene som skyldtes feil på oljeledningen Bomu-Bonny i Bodo, var mye større enn de 4.144 fatene de først hadde oppgitt. Leigh Day sier at så mye som 600.000 fat kan ha lekket ut.

I henhold til forliket skal Shell også renske opp i det rammede området, en opprydning som starter i løpet av de neste månedene.

Nigeria er Afrikas største oljeprodusent, men i Niger-deltaet der oljen produseres, er det fortsatt utstrakt fattigdom. Mange utslipp og lekkasjer opp gjennom årene har også ført til omfattende forurensning.

Shell sier at lekkasjene i 2008 som de er ansvarlig for, er dypt beklagelig. Men de påpeker samtidig at de fleste av lekkasjene som finner sted, skyldes tyveri og ulovlig raffinering.