Oljeutslipp større enn fryktet

Nå er det unntakstilstand. Oljeutslippet fra en rørledning som sprang lekk nær Santa Barbara i California, viser seg å være mye større enn først antatt. Selskapet som eier rørledningen, Plains All American Pipeline, anslo først at i underkant av 80.000 liter olje hadde lekket ut og griset til et drøyt 6 kilometer langt område langs … Continued

Nå er det unntakstilstand.

Oljeutslippet fra en rørledning som sprang lekk nær Santa Barbara i California, viser seg å være mye større enn først antatt.

Selskapet som eier rørledningen, Plains All American Pipeline, anslo først at i underkant av 80.000 liter olje hadde lekket ut og griset til et drøyt 6 kilometer langt område langs kysten.

Onsdag medga selskapet at fem ganger så mye olje, trolig nærmere 2.500 fat eller 400.000 liter kan ha lekket ut.

Sprang lekk

Den underjordiske rørledningen som sprang lekk går parallelt med Highway 101 som følger kysten, og mesteparten av oljen har havnet i strandkanten og havet langs en strekning på om lag 15 kilometer.

Rundt 500 fat olje skal ha sølt til den populære badestranden Refugio State Beach, og utslippet er det største på nærmere 20 år i området.

Årsaken til at rørledningen sprang lekk, er ennå ikke kjent.

Unntakstilstand

Californias guvernør Jerry Brown erklærte natt til torsdag unntakstilstand i Santa Barbara County.

Ved å erklære unntakstilstand fjerner vi byråkratiske hindre og sikrer hurtig hjelp med alle tilgjengelige ressurser, sier Brown i en kunngjøring.

Vi vil gjøre alt for å beskytte Californias kystlinje, legger han til.

Kystområdet er blant annet hjem for hvaler og sjeldne sjøfugler, men det er ikke meldt om tilgrisede dyr ennå.

Møysommelig arbeid

Den amerikanske kystvakten har satt inn seks skip som legger ut lenser og forsøker å samle opp oljen som har havnet til havs.

Hundrevis av frivillige forsøker samtidig å fjerne oljesøl fra strendene, men dette er et møysommelig arbeid der redskapen er spader og bøtter.

På Refugio State Beach blir forurenset sand samlet opp, og det blir også brukt vannslanger for å spyle olje fra svaberg og ut i havet der den vil være enklere å samle opp.