Bilde fra droneflygning

Nytt Tsjernobyl?

Frykter terror. Franske myndigheter klør seg i hodet over noen mystiske droner som er observert flygende over flere av landets atomkraftverk den siste tiden. Eksperter understreker at dronene ikke utgjør noen umiddelbar fare, men sier at det likevel er grunn til bekymring. Det statseide energiselskapet EDF varslet forrige måned politiet etter at flere små, uidentifiserte … Continued

Frykter terror.

Franske myndigheter klør seg i hodet over noen mystiske droner som er observert flygende over flere av landets atomkraftverk den siste tiden.

Eksperter understreker at dronene ikke utgjør noen umiddelbar fare, men sier at det likevel er grunn til bekymring.

Det statseide energiselskapet EDF varslet forrige måned politiet etter at flere små, uidentifiserte droner hadde fløyet flere ganger over sju atomkraftverk spredt over hele Frankrike.

Frykter terror
Siden da har enda flere droner blitt observert i luften over ulike atomkraftverk. Franske myndigheter sier de ikke har noen idé om hvor dronene kommer fra eller hvem som styrer dem.

Men mange franskmenn er bekymret og spør seg om dronene kan settes i sammenheng med økt trusselnivå fra islamistiske krefter.

Den eller de som står bak dette, er helt tydelig ikke amatører, sier Elizabeth Quintana, droneekspert ved det britiske Royal United Service Institute til nyhetsbyrået AFP.

Dette er helt klart noen som enten prøver å spionere eller som pønsker på noe dårlig, sier hun.

Stunt
Quintana legger til at dronene trolig er for små til å kunne bære med seg nok sprengstoff til å gjøre alvorlig skade på atomkraftverkene.

Men de kan for eksempel fange opp sikkerhetsvaktenes bevegelsesmønstre og rutiner, sier hun.

Men både Quintana og den franske luftfartseksperten Christophe Naudin heller mot teorien om at droneaktiviteten er et stunt, for eksempel for å prøve å bevise dårlige sikkerhetsrutiner ved de franske atomkraftverkene.